Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bin Laden ponovno na snimci: Obračun će biti više nego okrutan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na islamističkom internet forumu Al-Ekhlas, koji je povezanom s al Qaedom, u srijedu je objavljena nova poruka koja se pripisuje čelniku ove terorističke skupine Osami bin Ladenu, doznaje se u srijedu u washingtonskom uredu "SITE Intelligence Group", američke udruge koja prati terorističke aktivnosti.

U novoj audio poruci koja se pripisuje Osami bin Ladenu, čelnik Al Qaide prijeti Europi zbog ponovne objave karikatura proroka Muhameda koje su uvredljive za muslimane, izvijestio je "SITE Intelligence Group" iz Washingtona, američka udruga koja prati terorističke aktivnosti.

Pročitajte i ovo Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se" Slika nije dostupna SITE: Najavljena poruka Bin Ladena povodom 60 godina Izraela

Osama bin Laden u petominutnoj audio snimci koju je objavio As Sahab, medijsko krilo Al Qaide, govori o karikaturama koje vrijeđaju proroka Muhameda, tvrdeći kako je njihovo objavljivanje veći zločin nego da zapadne snage napadaju muslimanska sela i ubijaju žene i djecu te prijeti da će "obračun za to biti više nego okrutan", navodi u priopćenju SITE, skupina koja je i ranije prva signalizirala pojavu sličnih poruka.

Glas s poruke kaže kako je karikatura, koju su nedavno ponovno objavile sve veće novine u Danskoj, dio križarskog rata u koji je uključen i Papa.

Uz poruku s logom As Sahaba, objavljenu na islamističkom internet portalu Al-Ekhlas koji je i ranije prenosio poruke čelnika Al Qaide, postavljena je i stop-fotografija Bin Ladena na kojoj cilja iz automatske puške AK-47.

"Odgovor će biti ono što vidite a ne ono što čujete i neka nas naše majke oplakuju ako ne učinimo pobjednikom našeg Božjeg glasnika", kaže glas u poruci uz koju je objavljen i engleski prijevod.

U veljači su vodeći danski dnevni listovi ponovo objavili jednu od 12 karikatura Muhameda, koje su u rujnu 2005. izazvale gnjev muslimana diljem svijeta.

Na karikaturi islamski prorok nosi bombe u turbanu. Islam zabranjuje bilo kakvo prikazivanje proroka Muhameda, uključujući i afirmativno.

U poruci se ne spominje peta obljetnica rata u Iraku, a objavljena je uoči obilježavanja rođendana proroka Muhameda u četvrtak. Glas pripisan Bin Ladenu obraća se "inteligentnima u Europskoj uniji" a kritizira i "agresivnu politiku" američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Analitičar SITE-a Adam Raisman, istaknuo je kako se objava poruke podudara s užurbanošću na online militantnim islamističkim forumima koji pozivaju na osvetu Europi zbog karikatura.

Raisman ističe da se u Bin Ladenovoj poruci nigdje ne spominje ponovna objava karikatura, već samo objavljivanje, te da se ne daje nikakvo vremensko obilježje ili događaj koji bi dokazivali da je poruka snimljena u posljednje vrijeme.

Posljednja audio poruka pripisana Bin Ladenu objavljena je u studenom 2007., a na video snimci nije viđen od listopada 2004. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene