Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske novine Novaja Gazeta, za koje je najčešće pisala ubijena novinarka Ana Politkovskaja, objavile su njezin nedovršeni članak o mučenjima u Čečeniji.


"Slučajevi etiketiranih za terorizam su područje na kojem se čelom u čelo sudaraju dva ideološka pristupa tome što se događa u zoni "protuterorističke operacije na Sjevernom Kavkazu". Borimo li se zakonski protiv bezakonja? Ili ih mlatimo našim bezakonjem", upitala se Politkovskaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Gorbačov: Ubojstvo Politkovskaje je političko Slika nije dostupna Oštre osude ubojstva ruske novinarke

Njezin članak uključuje svjedočenje jednog Čečena koji je izručen iz Ukrajine u Grozni i podvrgnut mučenjima koja su uključivala elektroškove, premlaćivanje, stavljanje vrećice na glavu, a sve kako bi ga se prisililo da prizna ubojstva za koja kaže da ih nije počinio.

"Kada tužitelji i suci ne rade u svrhu provođenja zakona i
kažnjavanje krivaca, nego prema političkim naredbama slijedeći protuterorističke ciljeve koji su ugodni Kremlju, tada se slučajevi kriminala množe kao gljive poslije kiše", napisala je ubijena novinarka.

Dioničari novina Novaja Gazeta ponudili su 25 milijuna rubalja (oko 930.000 dolara) za informaciju koja bi pomogla riješiti njezino ubojstvo.

Politkovskaja, majka dvoje djece, bila je poznata po tome što je pisala da ruske snage krše ljudska prava Čečena i što je usprkos snažnom pritisku vlasti ostala kritična prema ratu u Čečeniji. 

Zbog njezina ratnog izvještavanja njome su se često bavili ruski političari, a katkad i tajne službe. Znali su je uhititi, a žalila se i da joj prijete.

Politkovskaja je godine 2004. dobila nagradu Ulysses za najbolju europsku novinsku reportažu, a godinu dana kasnije nagradu Leipzig za slobodu medija.

Američki State Department i niz međunarodnih humanitarnih
organizacija, uključujući Amnesty International i Freedom House, pozvali su ruske vlasti da provedu temeljitu istragu ubojstva ove neovisne novinarke koja je bila dobro poznata na Zapadu, te da izvedu pred lice pravde počinitelje zločina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju