Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak nije dopustio privatnoj kineskoj kompaniji gradnju vjetroturbina u blizini mornaričke vojne baze u Oregonu iz razloga nacionalne sigurnosti, a kompanija je najavila da će tu odluku osporiti na sudu.


Rijedak predsjednički nalog da se obustavi neko strano ulaganje u vjetroelektranu prvi je takav u posljednje 22 godine a dolazi u razdoblju predizborne kampanje u kojoj Obamin protukandidat Mitt Romney predsjednika optužuje da je "mekan" spram Kine.

Tvrtka Ralls Corp. koja postavlja vjetroturbine kineskog proizvođača Sany Group ima četiri projekta gradnje vjetroelektrane u blizini zaštićenog zračnog prostora mornaričke baze za obuku u rukovanje oružanim sustavima, po navodima Obamine administracije.

Vezani članci Barack Obama Bivši američki predsjednik Trumpovo upravljanje krizom nazvao "krajnje kaotičnom katastrofom" Slika nije dostupna Obama: Svijet ujedinjen protiv iranske nuklearne energije

>> Kina lansirala venezuelanski satelit

"Postoje vjerodostojni pokazatelji koji me navode na vjerovanje" da bi Ralls Corp, Sany Group i dvojica čelnika Sany Groupa koji posjeduju Ralls "mogli djelovati na način koji narušava nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država", rekao je Obama pri objavi odluke.

Ralls Corp je pokrenuo parnicu protiv Odbora za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) zbog naloga za obustavu svake gradnje i operacija u njihovim projektima dok vladino povjernestvo ne završi svoju istragu i preporuku predsjedniku Obami. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook