Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama uvjerljivo vodi pred Clinton u Južnoj Karolini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski predsjednički pretendent Barack Obama vodi s gotovo 20 posto razlike ispred svoje glavne konkurentice Hillary Clinton u Južnoj Karolini, tri dana prije demokratskih predizbora u toj američkoj saveznoj državi, pokazale su u srijedu nove ankete.

Prema ispitivanju TV kanala C-SPAN i Instituta Zogby senator Obama vodi s 43 posto glasova ispred senatorice Clinton s 25, dok je na trećem mjestu bivši senator John Edwards s 15 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi s motorom Zrakoplov prilikom prisilnog slijetanja ubio trkača na plaži Slika nije dostupna Južna Karolina Pokolj u obitelji: Troje mrtvih i šestero ozlijeđenih

Uvjerljivom vodstvu Obame najviše pridonosi zaokret koji se dogodio kod crnačkih birača, koji čine više od 50 posto biračkog tijela za demokratske predizbore u Južnoj Karolini.

Obama, senator iz Illinoisa koji nastoji postati prvi predsjednik SAD afričkoameričkog podrijetla u povijesti, uživa podršku čak 65 posto crnačkih birača, prema 16 posto za Hillary Clinton.

Ankete na nacionalnoj razini također pokazuju taj zaokret, gdje 59 afroameričkih demokrata podržava Obamu a 31 posto Clinton, dok je prije mjesec bilo obrnuto.

Potporu bjelačkih demokratskih birača Južne Karoline dijele Clinton i Edwards s 33, odnosno 32 posto glasova, dok Obama dobija 18 posto.

Hillary Clinton, bivša prva dama koja nastoji postati prva
predsjednica SAD, na određeni je način već odustala od Južne Karoline, otputovavši u utorak u Kaliforniju i Arizonu, gdje vodi kampanju za "super utorak" 5. veljače, kada su predizbori u 22 države.

Kampanju u Južnoj Karolini za nju je nastavio suprug Bill Clinton, bivši predsjednik SAD koji je ovih dana izložen kritikama zbog sve većeg angažiranja u kampanji i vrlo oštrih napada na Obamu.

Čelnici Demokratske stranke, senator Edward Kennedy i kongresnik Rahm Emanuel, pozvali su Clintona da promijeni ton i prestane napadati Obamu, piše u novom broju tjednik Newsweek, pozivajući se na anonimne stranačke izvore.

Savjetnici u kampanji priznaju da Bill znači veliki doprinos za
prikupljanje donacija, masovni odaziv pristaša, i kao megafon za plasiranje dvojbi oko Obame, no postoji zabrinutost da difamirajući senatora troši svoj politički kapital i šteti svojoj ulozi svjetskog državnika, navodi Newsweek.

U jednom intervju u prosincu Bill Clinton je Obamu usporedio s "kortljajućom kockicom" (za kockanje), a uoči predizbora u New Hampshireu 8. siječnja, njegova je stajališta o ratu u Iraku nazvao "bajkom".

Obamin savjetnik Greg Craig izjavio je kako "posljednji događaji otvaraju pitanje: ako Hillaryna kampanje ne može kontrolirati Billa, hoće li Hillaryna Bijela kuća to moći".

Newsweek ističe kako je malo primjera da su se bivši predsjednici angažirali u unutarstranačkim napadima. List spominje pokušaje Harrya Trumana 1960. da spriječi nominaciju rimokatoličkog kandidata - Johna F.Kennedya, te podsjeća kako je 2000. godine predsjednik George H. W.
Bush stariji odbio napadati glavnog protivnika njegovog sina u borbi za nominaciju, Johna McCaina.

Bill Clinton se nije pokazao osjetljivim na kritike i vjerojatno će
nastaviti napadati Obamu ako misli da to pomaže Hillary. "Povijest će prosuditi o utjecaju na Clitonovo naslijeđe, a ne dnevni ili tjedni politički izvjestitelji", kazao je Clintonov glasnogovornik Matt McKenna za Newsweek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene