Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iran ponavlja da je u mirnodopske svrhe

Obama: Svijet ujedinjen protiv iranske nuklearne energije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna zajednica ujedinjena je u protivljenju iranskom nuklearnom programu, ustvrdio je na Havajima američki predsjednik Barack Obama i najavio razgovore s kineskim i ruskim kolegama koji ne podržavaju nove sankcije protiv Teherana.

Na konferenciji za tisak po završetku Azijsko-pacifičkog gospodarskog summita, Obama je kazao da će SAD održati konzultacije s Moskvom i Pekingom sljedećih tjedana kako bi se izvršio dodatni pritisak na Iran.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Obama je ocijenio da je kod njegova preuzimanja dužnosti početkom 2009. svijet bio podijeljen oko pitanja iranske nuklearne energije.

'Sada je svijet ujedinjen a Iran izoliran', kazao je američki predsjednik manje od tjedan dana nakon objavljivanja izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se izražava ozbiljna zabrinutost zbog nuklearnih iranskih aktivnosti. U izvješću se navodi kako IAEA ima vjerodostojne informacije da je Teheran radio na razvoju nuklearnog oružja.

'Vjerodostojne informacije pokazuju da je Iran provodio aktivnosti važne za razvoj nuklearne bombe', navela je Agencija u izvješću ne isključujući da se neke od tih aktivnosti možda i dalje odvijaju.

Zapadne zemlje smatraju da izvješće opravdava nove međunarodne sankcije protiv Irana, ali Kinezi i Rusi se protive takvoj mogućnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je u petak od Irana da se u roku od sljedećih nekoliko dana očituje o izvješću IAEA.

Iran uporno odbija sve optužbe Agencije tvrdeći kako razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, ali u proteklih nekoliko dana, otkako je objavljeno najnovije izvješće, izraelski dužnosnici prijete preventivnim napadom na iranska nuklearna postrojenja.

Od 2006. UN su protiv Irana izglasale šest rezolucija u kojima se od Teherana traži da odustane od programa obogaćivanja urana, a četiri rezolucije nametnule su Iranu i niz gospodarskih i financijskih sankcija. Sa svoje su pak strane Zapad, Amerikanci i Europljani izglasali dodatne sankcije, teže od onih UN-a. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene