Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senator Barack Obama sustigao je vodstvo senatorice Hillary Clinton u maloj američkoj saveznoj državi New Hampshire, jednoj od ključnih za stranačke nominacije na predsjedničkim izborima 2008. zbog ranih predizbora, koji se održavaju već 8. siječnja iduće godine, prema anketi TV mreže CNN i instituta WMUR.


Hillary Clinton izgubila je pet posto podrške u odnosu na prethodno istraživanje CNN/WMUR-a u studenom, dok je Obama napredovao za čak osam postotaka, prema anketi Centra za ispitivanje javnog mnijenja Sveučilišta New Hampshiere, čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović putuje u SAD na sastanak s Bidenom i Hilarry Clinton Slika nije dostupna VIDEO: Gaf Hillary Clinton - poljubila japansku caricu

Clinton sada dobiva 31 posto glasova a Obama 30 posto među registriranim demokratskim glasačima u New Hampshireu, jednoj od najmanjih država u SAD-u s 24,2 tisuće četvornih kilometara i 1,2 milijuna stanovnika.

Pad Hillary Clinton za pet postotaka u najvećoj se mjeri pripisuje padu podrške među ženama.

"Podrška za Clinton među demokratkinjama u New Hampshireu pala je s 43 na 33 posto. Nasuprot tome, njezina potpora među muškim glasačima pala je za samo jedan postotak, na 27 posto", izjavio je direktor CNN ova odjela za istraživanja Keating Holland.

Demokratski glasači za predizbore u New Hampshieru na Clinton gledaju kao na kandidata s najviše iskustva i najviše izgleda da pobjedi republikanskog kandidata u studenom 2008., dok Obamu gledaju kao simpatičnijeg i uvjerljivijeg kandidata, sposobnijeg da ujedini zemlju.

Među republikancima, istraživanje u New Hampshireu nije potvrdilo metorski uspon u Iowi i nekim nacionalnim anketama Mikea Huckabeeja, bivšeg guvernera Arkansasa. Unatoč rastu od četiri postotka u odnosu na studeni i dalje je ostao na jednoznamenkastoj potpori od devet posto.

Republikanski birači u New Hampshireu najveću potporu daju Mittu Romneyu, bivšem guverneru susjednog Massachusettsa, koji dobija 32 posto glasova, dok drugo mjesto, s po 19 posto biračke podrške, dijele bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani i senator iz Arizone John McCain.