Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak bi, prema najavama dužnosnika administracije, trebao potpisati uredbu kojom se ukida ograničenje za savezno financiranje istraživanja embrionalnih matičnih stanica, izvijestile su u petak TV mreže u SAD-u.


Dugoočekivani potez vjerojatno neće samo pobuditi očekivanja od postizanja znanstvene prekretnice, već i kontroverze zbog vladinog zadiranja u to osjetljivo moralno pitanje, ocijenjuje se u prvim reakcijama. Obama će na prigodnom skupu u Bijeloj kući u ponedjeljak objaviti taj potez, rekao je u petak visoki dužnosnik administracije tražeći da ostane neimenovan, prenosi MSNBC News.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi pokušaji liječenja sljepoće Slika nije dostupna Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

>> Obama ukida zabranu financiranja pobačaja

Za vrijeme prethodne administracije, predsjednika Georgea W. Busha, savezna sredstava za istraživanja embrionalnih matičnih stanica bila su ograničena na one stanice koje su stvorene prije 9. kolovoza 2001. Savezna sredstva nisu se mogla rabiti za istraživanja staničnih linija iz embrija uništenih nakon tog datuma.

Embrionalne matične stanice mogu se pretvoriti u bilo koju vrst tjelesnih stanica. Znanstvenici se nadaju da će s njima uspjeti stvoriti zamjenska tkiva za liječenje brojnih bolesti, poput stanica koje proizvode inzulin za dijabetičare, ili novih veza za živčane stanice oštećene kod ozlijeda kičmene moždine. One se običnu izlučuju iz embrija dobivenih u klinikama za umjetnu oplodnju, koji bi inače bili odbačeni. Jednom kada se skupina matičnih stanica izluči može se godinama održavati živom i umnožavati u laboratorijima.