Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak nominirao svog predstojnika ureda Jacka Lewa novim ministrom financija koji će naslijediti Timothyja Geithnera i pozvao je Senat da što prije potvrdi to imenovanje.


"Verujem u njegove procjene i cijenim njegovo prijateljstvo", rekao je Obama u Bijeloj kući u nazočnosti dvojice dužnosnika.

Sadašnji predstojnika ureda Bijele kuće Jacob Lew (57) bio je Obamina desna ruka gotovo godinu dana, nakon što je proveo 14 godina na čelu proračunskog ureda Bijele kuće.

Vezani članci Joe Biden Biden potpisao zakon o pomoći američkom gospodarstvu od 1900 milijardi dolara Petrinja - 2 Nakon potresa prijavili prebivalište u razrušenim gradovima: ''Mislim da netko ili zlorabi donacije ili želi iskoristiti financiranje''

>> OVAJ potpis bi mogao završiti na novim novčanicama dolara?

Lew će se ubrzo suočiti s potrebom brzog podizanja limita javnog duga koji iznosi 16.394 milijardi dolara.

Od 31. prosinca država funkcionira tijesno ispod tog limita pomoću izvranrednih mjera kojima dobiva na vremenu, što neće biti moguće nakon veljače.

Njegovo imenovanje se zbiva istog tjedna kada je u ponedjeljak nominiran bivši republikanski senator Chuck Hagel na čelo Pentagona i predsjednikov savjetnik za anititerorizam John Brennan za direktora CIA-e, ključna mjesta nacionalne sigurnosti za Obamin drugi mandat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook