Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatopljenje odnosa

Obama i Castro se rukovali na summitu u Panami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro rukovali su se u petak na regionalnom summitu američkih zemalja koji je počeo u Panami, simbolički označivši pokušaj obnove veza između neprijatelja iz vremena hladnog rata, izvijestile su agencije.

Fotografi su snimili Obamu i Castra kako razgovaraju u maloj skupini čelnika na svečanom otvaranju summita, a dužnosnici Bijele kuće potvrdili su da su se dvojica predsjednika rukovala i kratko razgovarala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Generalna skupština UN-a Evo što su Putin i Obama poručili pred ostalim svjetskim moćnicima u UN-u Slika nije dostupna Nakon 56 godina! Podignuta kubanska zastava u Washingtonu, službeno uspostavljeni odnosi

"To je bio neformalan susret i nije bilo sadržajnijeg razgovora dvojice čelnika", rekao je dužnosnik, kako prenosi Reuters. Dvodnevni regionalni summit otvoren je u nazočnosti tridesetak šefova država, među kojima su bili i Obama i Castro.

Ovaj skup "doista ima posebnu dimenziju", rekao je na otvorenju glavni tajnik Organizacije američkih država Jose Miguel Insulza, ocijenivši povijesnim skup na kojemu su se prvi put za istim stolom našli šefovi 35 država i vlada.

Obama drži jezik za zubima: Hoće li maknuti Kubu s liste terorista?

Nazočnost Obame i Castra na summitu okrunit će zatopljavanje odnosa između dviju zemalja najavljeno nakon 18 mjeseci pregovora vođenih u najvećoj tajnosti.

Očekuje se da će se Obama i Castro ponovno sastati u subotu i razgovarati o pokušajima obnove punih diplomatskih veza te poduprijeti trgovinu i putovanja između dviju zemalja.

Njihovo približavanje, koje je počelo u povijesnim zaokretom u politici u prosincu, središnja je tema na regionalnom summitu u Panami.

"Dok napredujemo prema procesu normalizacije, imat ćemo različita mišljenja u mnogim pitanjima. Baš kao što se katkada naše mišljenje razlikuje od mišljenja drugih zemalja američkoga kontinenta, baš kao što se katkada razilazimo u mišljenju i s najbližim saveznicima", rekao je Obama u petak.

No, pedesettrogodišnji Obama, koji se još nije ni rodio kada su Fidel i Raul Castro preuzeli vlast na Kubi u revoluciji 1959., izjavio je i to da SAD više ne želi nametati svoju volju u Latinskoj Americi. "Prošli su dani kada je naš plan na ovoj hemisferi predviđao da se SAD mogu nekažnjeno upletati", rekao je.

Osim nekoliko kratkih, neformalnih susreta, lideri SAD-a i Kube nisu još održali značajniji sastanak otkako su braća Castro svrgnula diktatora Fulgencia Batistu kojega je podupirao SAD, okrenuvši tada karipsku državu prema bliskom savezništvu sa Sovjetskim savezom.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos pozdravio je Obamino nastojanje da popravi odnose s Kubom, rekavši da to pridonosi "zacjeljivanju žulja koji smeta cijelu regiju".

No, kubanski disident Guillermo Farinas rekao je da su građanske skupine na Kubi izostavljene iz razgovora te je pozvao Obamu da podupre njihovu težnju snažnijoj demokraciji. "Kubanska vlada ne pokazuje dobru volju... oni ne žele raditi nikakve ustupke", rekao je Reutersu.

Obama, koji se sasatao s aktivistima iz cijele Latinske Amerike, uključujući i dvoje kubanskih disidenata, čini se da bi mogao ukloniti Kubu s američkoga popisa zemalja koje podupiru terorizam.

Uključivanje Kube na taj popis automatski donosi niz američkih sankcija, a Kuba traži da bude maknuta s toga popisa kao preduvjet za obnovu diplomatskih veza.

State Department je izdao preporuku da se Kubu ukloni s tog popisa, priopćio je pomoćnik Odbora američkoga senata za vanjske poslove. Očekuje se da će Obama pristati, premda nije jasno hoće li to objaviti na ovom summitu.

Prije početka summita u petak, američki se predsjednik sastao s kubanskim disidentima Laritzom Diversent i Manuelom Cuesom Moruom, te s desetak predstavnika civilnoga društva iz drugih zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene