Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika odluka

Obama: Dogovor je na vidiku, ali ima još stvari o kojima treba raspraviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je dogovor na vidiku, ali da o nekim stvarima još treba detaljno raspravljati.

Na tiskovnoj konferenciji predsjednik SAD-a Barack Obama obratio se javnosti po pitanju dogovora o fiskalnoj litici. Obama je rekao kako je dogovor na vidiku no još nije u potpunosti postignut te kako postoji još stvari o kojima treba raspraviti, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Slika nije dostupna Zbog 'fiskalne litice' Obama zbog posla skratio odmor

Obama je naglasio kako potencijalni dogovor neće dizati porez za srednju klasu, a da bi mogao imati veće izdatke ze nezaposlene. Dodao je i kako je cilj vratiti američko gospodarstvo na put rasta.

>> SAD: Posljednji dan za izbjegavanje 'fiskalne litice'

Obama je rekao i kako je dobro poznato da Kongres često donosi odluke u zadnji čas te kako će vjerojatno i ovaj put biti tako i zaključio kako će vjerojatno i on Novu godinu dočekati u Washingtonu i čekati dogovor.

Agencija Reuters piše da bi se tim dogovorom povećao porez na prihode samaca veće od 400 tisuća dolara godišnje te na prihode parova koji premašuju 450 tisuća dolara godišnje. Dogovor uključuje i produljenje trajanja poreznih olakšica za obitelji čiji su prihodi manji od te granice, odnosno za oko 114 milijuna kućanstava u SAD-u.

Porasli bi i porezi na nekretnine za pet posto ali samo za nekretnine vrijednije od deset milijuna dolara, kao i porezi na nasljeđivanje imovine. Zadržale bi se naknade za oko dva milijuna nezaposlenih još godinu dana, a ne bi se smanjivala ni glavarina za pacijente osigurane preko Medicarea, osiguranja kojima su pokriveni stariji Amerikanci. Povećali bi se i porezi na dividende za osam do devet posto.

Tim dogovorom osiguralo bi se povećanje proračunskih prihoda od 600 milijarda dolara tijekom sljedećih deset godina. Postizanjem dogovora o "fiskalnoj litici" izbjeglo bi se uvođenje novih mjera štednje koje bi pogodile Amerikance 1. siječnja automatskim povećanjem poreza i smanjenjem proračunskih rashoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene