Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok ističe

SAD: Posljednji dan za izbjegavanje 'fiskalne litice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici američkog Kongresa imaju na raspolaganju još samo jedan dan za dogovor oko izbjegavanja 'fiskalne litice' nakon neuspjelog posljednjeg kruga pregovora, prenose u ponedjeljak mediji.

Harry Reid, čelnik demokratske većine u Senatu i Mitch McDonnell, vođa republikanske manjine, završili su u subotu navečer pregovore na Capitol Hillu bez prijedloga o kojem bi zastupnici mogli glasovati.

Zbog toga je sve izvjesnije da će Sjedinjene Države u ponedjeljak u ponoć pasti niz tzv. fiskalnu liticu, više od 600 milijardi dolara automatskog rasta poreza i rezanja proračunskih troškova koji bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja.

Glavni spor je u tome što republikanci ne žele povećanje poreza za bilo koga, dok demokrati žele zadržati niže poreze za većinu Amerikanaca, ali ih povećati za one koji zarađuju preko 250.000 dolara godišnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama u SAD-u Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane Slika nije dostupna Težak tjedan u Ovalnom uredu Tri velike afere istovremeno tresu Bijelu kuću, Obamu usporedili s Nixonom!

>> Još dva dana do 'fiskalne litice', Obama poziva na dogovor

Ako se dogovor ne postigne, porezi će od 1. siječnja porasti za 88 posto Amerikanaca, krenut će prvi val smanjenja proračusnke potrošnje, a dva milijuna dugotrajno nezaposlenih građana izgubit će sva prava, piše list The Guardian.

Kako navodi BBC, u tome bi slučaju senatori mogli glasovati o rezervnom planu koji je predložio predsjednik Barack Obama. On uključuje porezne olakšice za građane koji zarađuju manje od 250.000 dolara godišnje i zadržavanje prava nezaposlenih, ali ništa ne govori o pitanju smanjenja proračunske potrošnje.

I Senat i Zastupnički dom trebali bi se ponovno sastati u ponedjeljak u posljednjem pokušaju da premoste razlike između dviju strana.

Analitičari procjenjuju da se, čak i ako dogovor bude postignut, neće riješiti glavni problem, a to je proračunski manjak i granica zaduživanja države koja je dosegnula 16,4 bilijuna dolara što otvara mogućnost nastavka političkih borbi početkom godine, piše BBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene