Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavljeničko raspoloženje u Washingtonu

VIDEO: Obama danas ulazi u Bijelu kuću, osiguranje nikad jače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća razdraganih posjetitelja Washingtona ispunili su u ponedjeljak navečer Nacionalnu šetnicu i ulice u središtu grada, večer uoči povijesne inauguracije Baracka Obame kao prvog afroameričkog predsjednika SAD-a, dok su vlasti dovršavale posljednje pripreme za doček i osiguranje okupljanje očekivanih do dva milijuna ljudi.

Davanje prisege Baracka Obame, za 44. predsjednika Sjedinjenih Država, na zapadnom stubištu Capitola, prema posljednjim bi procjenama na Nacionalnu šetnicu moglo privući 1,7 do dva milijuna posjetitelja, i daleko nadmašiti rekordnih 1,2 milijuna okupljenih na inauguraciji Lyndona Johnsona 1965. godine. Ulazi na inauguracijsku svečanost otvaraju se u 8 sati po lokalnom vremenu, a program započinje u 10 sati (16:00 CET).

>> Inauguraciju Baracka Obame prati najveće osiguranje u povijesti

U glazbenom uvodu u svečanost nastupit će Orkestar Marinskog korpusa SAD, Zbor dječaka iz San Francisca te Zbor djevojčica iz San Francisca. Demokratska senatorica iz Kalifornije Dianne Feinstein otvorit će inauguraciju i održati uvodnu riječ, a nakon toga će prigodnu propovijed održati evangelički pastor Rick Warren, čiji je izbor izazvao oštre kritike u javnosti zbog njegova protivljenja homoseksualnosti.

Pozornica će potom pripasti 'Kraljici soula' Arethi Franklin. Prisegu će prvi položiti potpredsjednik Joe Biden, pred sucem Vrhovnog suda Johnom Paulom Stevensom. Nakon toga će nastupiti skladatelj John Williams u pratnji violinista Itzhaka Perlmana, čelista Yo-Yo Ma, pijanistice Gabriele Montero i Anthonya McGilla na klarinetu. Nešto prije podneva (18:00 CET), točnije u 11,56 minuta prema programu, Barack Hussein Obama II. pod punim će imenom položiti predsjedničku prisegu koristeći Bibliju s inauguracije Abrahama Lincolna, pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Predsjednička prisega, koju će izgovoriti Obama glasi: 'Svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država'.

Obama će potom održati inauguracijski govor, u kojem će prema najavama, Amerikance pozvati na novo 'doba odgovornosti' i obnovu povjerenja u vladu. Posebnu pjesmu napisanu za inauguraciju, zatim će izgovoriti pjesnikinja Elizabeth Alexander, a inauguracijski blagoslov dat će pastor Joseph E. Lowery.
Nacionalnu himnu izvest će orkestar Ratne mornarice.

Nakon inauguracijskog govora, Obama će biti uz Georga W. Busha na njegovom svečanom ispraćaju, zatim na svečanom objedu u Statutarnoj dvorani Kongresa. Potom će od Kongresa do Bijele kuće, na potezu od 2,7 kilometra duž avenije Pennsylvanija, krenuti 56. Inauguracijska parada, na kojoj će sudjelovati više od 90 skupina iz svih 50 američkih saveznih država, s oko 1300 članova.

U večernjim satima pa dugo u noć, Predsjednički inauguracijski odbor bit će domaćin deset službenih inauguracijskih balova u Convention Centru, Nacionalnom muzeju graditeljstva i drugim prostorima. Među tim su balovima, 'Susjedski bal', potom bal Obaminih država Illinoisa i Havaja, Bidenovih država Pennsylvanije i Delawarea, bal Vrhovnog zapovjednika, balovi velikih američkih regija i Bal Mladih. Pored toga u washingtoskim se hotelima, muzejima i drugim prostorima održavaju i deseci neslužbenih balova, s kojima se tradicionalno proslavljaju predsjedničke inauguracije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene