Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na mjestu udara

Obama će 9. obljetnicu 11. rujna obilježiti u Pentagonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama obilježit će devetu obljetnicu napada 11. rujna u Pentagonu, a potpredsjednik Joe Biden će doći na mjesto gdje su nekad stajali neboderi Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, doznaje se iz Bijele kuće.

Službeni izvori su već ranije javili da će prva dama Michelle Obama i nekadašnja First Lady Laura Bush u subotu posjetiti mjesto gdje se 11. rujna 2001. u Pennsylvaniji srušio putnički zrakoplov koji su oteli teroristi. Obama je i lani u Pentagonu predvodio svečanu komemoraciju za žrtve najgoreg terorističkog napada na tlu SAD-a. Tada je pozvao da se potvrdi opredjeljenje Amerike za borbu s Al Kaidom. Mjesto na kojemu su bili tornjevi WTC-a koje je nakon atentata nazvano Ground Zero, zadnjih se tjedana našlo u središtu žestoke polemike o prijedlogu za gradnju džamije u njegovu susjedstvu. Protivnici gradnje smatraju projekt provokacijom.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

>> Dio obitelji žrtava 11. rujna podržava gradnju islamskog centra

Obama je prošlog mjeseca navukao na sebe bijes svojih demokratskih saveznika pošto je u raspravi u ime slobode vjere stao na stranu zagovornika projekta gradnje džamije. Spomenik podignut ispred Pentagona, sjedišta ministarstva obrane, jedini je dovršeni spomenik u čast žrtvama 11. rujna, a spomenici u New Yorku i u Pennsylvaniji još se grade. Oko 2.993 osobe poginule su u napadima, među kojima 2.752 u New Yorku, kada su od četiriju putničkih zrakoplova dva usmjerena na nebodere WTC-a koji su se srušili, jedan na krilo zgrade u Pentagonu, a četvrti koji je zacijelo trebao napasti nepoznatu metu u Washingtonu, srušio se u Pennsylvaniji. Nakon tih napada, tadašnji predsjednik George W. Bush odlučio je povesti 'rat protiv terorizma' u Afganistanu, a onda i u Iraku, pa je Obama naslijedio ta dva sukoba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene