Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u subotu razvoj događaja u Ukrajini dramatičnim, upozorivši da bi, ako se tako nastavi, moglo doći do točke s koje nema povratka.


"Mi smo u vrlo ozbiljnoj, rekao bih, dramatičnoj situaciji. Možemo doći u situaciju da dostignemo točku s koje nema povratka. Ako se nastavi eskalacija sukoba, možemo doći do te točke", rekao je Barroso nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Vezani članci Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije Predsjednica Europske komisije zahtijeva odgovor: "Zašto Rusija nudi milijune doza cjepiva, a nema ni za svoje stanovništvo?" Slika nije dostupna Putin diže barijere prema Ukrajini, Barroso ga upozorava

Barroso je dodao da "još nije kasno za političko rješenje" ukrajinske krize.

Porošenko je sa svoje strane rekao da Ukrajina "želi mir, a ne rat", istaknuvši poput Barrosa, da je blizu točka s koje nema povratka.

"Danas govorimo o sudbini Ukrajine, ali sutra bi mogla biti riječ o sigurnosti i stabilnosti Europe", rekao je Porošenko.

Barroso je rekao da je Komisija već pripremila neke mjere u slučaju da čelnici zemalja članica EU-a na svom summitu u subotu popodne odluče pojačati sankcije protiv Rusije.

EU poziva Rusiju da zaustavi "agresiju" na Ukrajinu

"Spremni smo poduzeti snažne i jasne mjere, a istodobno ostavljamo vrata otvorenima" za diplomatsko rješenje, rekao je Barroso.

"Nije u ničijem interesu novi rat na našem kontinentu, novi sukob. To naprosto nije način na koji se trebaju ponašati odgovorne, ponosne nacije u 21. stoljeću. Nitko ne podcjenjuje zabrinutost Rusije, ali političke razlike moraju se rješavati političkim sredstvima", rekao je Barroso.

Porošenko će se u subotu popodne obratiti čelnicima 28 zemalja članica, koji će se okupiti na summitu u Bruxellesu. Ne isključuje se mogućnost da EU donese nove sankcije protiv Rusije, a tekstu zakljačaka ruska uloga u Ukrajini mogla bi se okvalficirati kao "invazija".

Summit bi se mogao završiti pozivom Europskoj komisiji da pripremi novi set mjera protiv Rusije.

Među članicama EU-a postoji nejedinstvo oko pristupa prema Rusiji s obzirom na njezinu ulogu u Ukrajini. U igri su veliki ekonomski interesi te velika ovisnost o uvozu ruskog plina.

Istodobno, EU upućuje snažnu poruku Ukrajini i daje potporu naporima na postizanju poliitičkog rješenja, koje će poštovati neovisnost, jedinstvo i suverenost te zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook