Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearni sporazum, postignut u utorak između Irana i šest svjetskih sila, poslan je Kongresu na razmatranje.


Američka administracija u nedjelju je uputila nuklearni sporazum s Iranom u Kongres, čime započinje 60-dnevni rok za donošenje odluke u kojem će intenzivno lobirati i zagovornici i protivnici sporazuma.

Vezani članci Teheran Švicarska diplomatkinja u Iranu poginula u padu sa zgrade u kojoj je živjela Iran, ilustracija Iran obavijestio UN da planira povećati obogaćivanje uranija na 20 posto

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je da je, sukladno zakonu, nuklearni sporazum, postignut u utorak između Irana i šest svjetskih sila, poslan Kongresu na razmatranje.

"To znači da revizijsko razdoblje od 60 dana počinje u ponedjeljak, 20. srpnja", rekao je Kirby u pisanoj izjavi. Revizijsko razdoblje završava 17. rujna. U New Yorku Vijeće sigurnosti UN obavlja pripreme za glasovanje u ponedjeljak o ukidanju gospodarskih sankcija Iranu, kojima se tu zemlju željelo primorati da odustane od svojeg nuklearnog programa.

Iranski ajatolah: Politika prema 'arogantnom' SAD-u neće se promijeniti

Očekuje se da Vijeće odobri ukidanje sankcija, ali je glasnogovornik Stephane Dujarric rekao da se to može dogoditi tek kad Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdi da Teheran ispunjava obveze o smanjivanju uskladištenih količina obogaćenog urana, sukladno sporazumu.

Sankcije su uvedene prije devet godina i pogađaju iranski financijski sektor, kojem su zamrznuta sredstva u bankama i novčarskim institucijama, i iranske dužnosnike, kojima je zabranjen ulazak u inozemstvo.

Glasovanje u UN neće imati utjecaja na zasebne sankcije koje su Iranu nametnule Europska unija, SAD i druge zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook