Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće EK pokazalo

Nuklearna elektrana Krško je najsigurnija u Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna elektrana Krško najsigurnija je trenutno u Europi, ocijenjeno je u izvješću Europske komisije, nakon provedenih stres testova, kojim su obuhvaćene bile sve europske nuklearke.

U tim testovima NE Krško je prošla izrazito dobro, prenosi 24ur.com, jer pod dijelom preporuka oko poboljšanja sigurnosti u izvješću, NE Krško nije niti navedena. Većina tih preporuka usmjerene su prema francuskim nuklearkama.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve afere Ivana Vrdoljaka Prebacuje krivnju, a na pitanja nije htio odgovarati: Provjereno istražuje brojne nepravilnosti povezane s predsjednikom HNS-a Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Navodne prijetnje članu uprave Krškog NE Krško: Prijava protiv Vrdoljaka je podnesena na istinitom iskazu Perharića, HEP: Tražimo novog hrvatskog člana uprave

>> U nuklearki Krško počeo 40-dnevni remont

Stres testovi europskih nuklearnih elektrana započeli su u lipnju prošle godine te su dovršeni u svibnju ove godine. Europska komisija nakon toga je zatražila još nekoliko sigurnosnih provjera u nekim nuklearkama.

Izvješće komisije u cijelosti će biti objavljeno danas, a do kraja godine očekuju se i zakonski prijedlozi za poboljšanje nuklearne sigurnosti. Europska unija ima 134 nuklearna reaktora u 14 država, a za poboljšanje njihove sigurnosti, morati će se izdvojiti 25 milijardi eura, stoji u izvješću. Po pojedinačnom reaktoru to će iznositi između 20 do 300 milijuna eura.

Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger procjenjuje da je položaj Europske nuklearne energije u velikoj mjeri zadovoljavajući, ali kako nema mjesta za lijenost te kako je potrebno osigurati iste visoke standarde sigurnosti za sve nuklearne elektrane u EU.

Stres testovi su provedeni u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Ukrajini i Hrvatskoj.

EU se odlučila za njih nakon nuklearne nesreće u Fukushimi, u ožujku prošle godine, kako bi se poboljšala nuklearna sigurnost i spriječila slična nesreća u Europi.

Provodilo se testiranje sigurnosti nuklearnih elektrana protiv prirodnih nepogoda kao što su poplave, potresi i ekstremni vremenski uvjeti, te nesreća uzrokovanih ljudskim čimbenicima, poput pada zrakoplova ili požara te eksplozija u blizini nuklearnih elektrana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene