Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearna elektrana Krško najsigurnija je trenutno u Europi, ocijenjeno je u izvješću Europske komisije, nakon provedenih stres testova, kojim su obuhvaćene bile sve europske nuklearke.


U tim testovima NE Krško je prošla izrazito dobro, prenosi 24ur.com, jer pod dijelom preporuka oko poboljšanja sigurnosti u izvješću, NE Krško nije niti navedena. Većina tih preporuka usmjerene su prema francuskim nuklearkama.

Vezani članci Slika nije dostupna Na zatvorenoj sjednici Vlade novi UO Fonda za zbrinjavanje radioaktivnog otpada NE Krško Slika nije dostupna Dramatičan poziv: Spriječite ekstremiste da naprave prljavu bombu

>> U nuklearki Krško počeo 40-dnevni remont

Stres testovi europskih nuklearnih elektrana započeli su u lipnju prošle godine te su dovršeni u svibnju ove godine. Europska komisija nakon toga je zatražila još nekoliko sigurnosnih provjera u nekim nuklearkama.

Izvješće komisije u cijelosti će biti objavljeno danas, a do kraja godine očekuju se i zakonski prijedlozi za poboljšanje nuklearne sigurnosti. Europska unija ima 134 nuklearna reaktora u 14 država, a za poboljšanje njihove sigurnosti, morati će se izdvojiti 25 milijardi eura, stoji u izvješću. Po pojedinačnom reaktoru to će iznositi između 20 do 300 milijuna eura.

Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger procjenjuje da je položaj Europske nuklearne energije u velikoj mjeri zadovoljavajući, ali kako nema mjesta za lijenost te kako je potrebno osigurati iste visoke standarde sigurnosti za sve nuklearne elektrane u EU.

Stres testovi su provedeni u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Ukrajini i Hrvatskoj.

EU se odlučila za njih nakon nuklearne nesreće u Fukushimi, u ožujku prošle godine, kako bi se poboljšala nuklearna sigurnost i spriječila slična nesreća u Europi.

Provodilo se testiranje sigurnosti nuklearnih elektrana protiv prirodnih nepogoda kao što su poplave, potresi i ekstremni vremenski uvjeti, te nesreća uzrokovanih ljudskim čimbenicima, poput pada zrakoplova ili požara te eksplozija u blizini nuklearnih elektrana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju