Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke borbe

Snage libijske prijelazne vlade pred zauzimajem Sirta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski pobunjenici mogli bi uskoro zauzeti Gadafijev rodni grad Sirt. Sumnja se da se bivši diktator upravo u njemu krije.

Snage libijske prijelazne vlade kažu da će nakon zauzimanja Sirta proglasiti oslobođenje zemlje, čak i ako Moamer Gadafi ne bude pritom uhvaćen, piše BBC.

Pročitajte i ovo Libijska milicija (Foto: AFP) Smrt strijeljanjem U Libiji 45 pripadnika milicije osuđeno na smrt zbog ubijanja prosvjednika za vladavine Moamera Gadafija Slika nije dostupna 'Neoprostiv terorizam' Gadafi traži zaštitu Sirta, optužuje NATO za zločine u gradu

Borbe se na vode u središtu grada, a pobunjenici nižu uspjehe. Snage novog libijskog režima (NTC) preuzele su u nedjelju nadzor nad zračnom lukom u Bani Validu, 170 km jugoistočno od Tripolija, a u Sirtu, drugome važnome uporištu svrgnutog vođe Moamera Gadafija, NTC je zauzeo glavnu bolnicu, prenijele su agencije koje su ranije javile da su gadafijevi ljudi izgubili i konferencijski centar i sveučilište.

'Naše snage su preuzele nadzor nad zračnom lukom u Bani Validu' na jugozapadu grada, rekao je zapovjednik Musa Junes, načelnik snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća u tom sektoru, javlja agencija AFP. Zapovjednik je telefonski izvijestio da su se u nedjelju vodile žestoke borbe između njegovih snaga i pristaša odbjeglog vođe, jedan kilometar od središta grada koji su stanovnici napustili.

Slabo organizirane i opremljene snage NTC-a, bivši pobunjenici koji su Gadafija svrgnuli s vlasti, pokušavaju već mjesec dana napredovati u Bani Validu, velikoj oazi na neravnom terenu, ali su naišle na žestok otpor Gadafijevih snaga. U Sirtu, rodnome gradu pukovnika Gadafija, drugome glavnom uporištu njemu odanih snaga, borci NTC-a preuzeli su glavnu bolnicu i uhvatiti više od desetak boraca lojalnih Gadafiju, javlja Reuters.

'Pokušavamo evakuirati bolesne i ranjene', rekao je Salah Mustafa, zapovjednik libijskih prijelaznih snaga. 'Većina Gadafijeve milicije je pobjegla, neki su se prerušili u liječnike. Moramo to istražiti', dodao je.

Agencija AFP ranije u nedjelju je prenijela da su snage prijelazne libijske vlade zauzele konferencijski centar i sveučilište u Sirtu, nekih 360 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija. Članovi njegove obitelji su izbjegli, no sklonište samoga Gadafija nepoznato je, ali se pretpostavlja da je još u Libiji. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene