Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo izvješće Eurobarometra

Evo što Europljani misle o ratu u Ukrajini, zajedničkoj obrani prostora EU-a i imigraciji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Novo izvješće Eurobarometra otkrilo da Europljani i dalje čvrsto stoje uz Ukrajinu te da imaju povjerenja u Europsku uniju kao sigurnu geopolitičku organizaciju.

Novi izvještaj Eurobarometra objavljen je u srijedu te pokazuje kako Europljani i dalje snažno podržavaju mjere protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Gotovo devet od deset ispitanika (89 %) slaže se s pružanjem humanitarne pomoći ljudima pogođenima ratnim stradanjima, a više od osam od deset ispitanika (84 %) slaže se s prihvatom osoba koje bježe od rata u EU. Preko 70% ispitanika slaže se s pružanjem financijske potpore Ukrajini kao i s ekonomskim sankcijama ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima.

Šest od deset ispitanika slaže se s primitkom Ukrajine u Europsku uniju, a isti udio ispitanika slaže se i s time da EU financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini


Potaknuti ruskom invazijom na Ukrajinu Europljani se snažno slažu da bi EU trebao masivno ulagati u obnovljive izvore energije (83 %) i time što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije (81 %).

Više od dvije trećine građana EU-a zalaže se za zajedničku vanjsku politiku država članica, a više od tri četvrtine podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glavni krivac je Vlada Afera Mreža primjer je državnog zarobljavanja medija: "To je radio zato što može, nema regulative"

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prijevremeni parlamentarni izbori Dramatičan finiš kampanje u Srbiji: Vučić dominira, oporba sumnja u prijevare


Gotovo sedam od deset ispitanika (69 %) podržava zajedničku europsku migracijsku politiku, dok ih 68 % podupire zajednički europski sustav azila. Istodobno se tri četvrtine ispitanika (75 %) zalažu za jačanje vanjskih granica EU-a s većim brojem europskih službenika graničnog nadzora i obalne straže.

Što nas najviše brine i što mislimo o EU?

Europljani su najviše zabrinuti zbog rata u Ukrajini te imigracija (28%). Nakon toga najviše nas zabrinjava opća međunarodna situacija dok su porast cijena, inflacija i troškovi života na četvrtome mjestu (20%). To isto pitanje prošlog je proljeća zauzimalo prvo mjesto. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Bujanović Hrvoje Bujanović Tko je čovjek koji privremeno dolazi na mjesto bivšeg ministra Filipovića?


Europljani su u istraživanju izrazili povjerenje u Europsku uniju kao otok stabilnosti u nemirnom svijetu (čak 70% ispitanika). Gotovo isti broj ispitanika vjeruje u pozitivnu budućnost EU-a. 

Stoto standardno istraživanje Eurobarometra provedeno je od 23. listopada do 15. studenog 2023. u 27 država članica EU-a. Uživo je obavljen razgovor s 26 471 građaninom EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene