Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo, pionirsko istraživanje otkrilo je da je Zemlja kakvu danas znamo nastala 'nasilnim, frontalnim sudarom' dva planeta.


Planeterni embrij imena Theia, za kojeg se vjeruje da je bio veličine Zemlje ili Marsa sudario se s našim planetom prije 4.5 milijardi godina kada je našem planet bilo tek 100 milijuna godina, zaključak je to novog istraživanja.

Vezani članci Sudar (Foto: Screenshot/YouTube) Pokušala pobjeći s mjesta nesreće, ali u laži su kratke vožnje Slika nije dostupna Stephen Hawking vjeruje da ćemo napustiti Zemlju – svjetlosnim prijevozom

Već su prijašnja istraživanja utvrdila da je došlo do sudara Zemlje s Theiom, no novi dokaz kojeg su predstavili članovi UCLA-a pokazuju kako se nije radilo samo o laganom, bočnom sudaru kao što se prije mislilo, već je to bio 'nasilni i frontalni sudar'.

Silina sudara dva planeta rezultirala je stvaranjem Zemlje kakvu danas poznajemo. Prilikom sudara dio Zemlje se odlomio te otplovio u svemir. Taj dio danas zovemo Mjesec.

Istraživači su, istraživanjem uzoraka s Mjeseca koje su uspoređivali s vulkanskim stijenama koje se nalaze na Havajima i Arizoni, otkrili kako su razlike u strukturama tih stijena gotovo neprimjetne. A razine izotopa kisika pronađene u stijenama Zemlje i Mjeseca imaju zajedničke kemijske potpise.

Edward Young, vodeći autor ove studije i profesor geokemije i kozmokemije na UCLA-u, kazao je kako 'razlike između razine izotopa kisika na Mjesecu i Zemlji nisu pronađene'.

'Dijelovi planeta Theia uočeni su u uzorcima Zemlje, kao i u uzorcima s Mjeseca te su ravnomjerno raspršeni među njima. To objašnjava zbog čega ne vidimo razlike između utjecaja planeta Theia na strukturu Zemlje i strukturu Mjeseca', rekao je Young.

Prema nalazima istraživanja, Theia je bio planet u razvoju, a da nije došlo do sudara sa Zemljom vjerojatno bi se razvila u novi, veliki planet, piše The Independent.

Ovo istraživanje financirano je od strane NASA-inog konzervatorija za analizu ugljika te od strane Europskog istraživačkog vijeća, a objavljeno je u stručnom časopisu Science.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju