Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijski veliki muftija, šeik Ahmad Badreddine Hassoun pozvao je novinare na oprez, smjerajući na nerede koje je uzrokovalo objavljivanje karikatura proroka Muhameda 2005. godine.


"Obična informacija može dovesti do rata. Ako netko izgubi život zbog informacije koju ste objavili, njegova smrt ide na vašu savjest", upozorio je vjerski vođa na tiskovnoj konferenciji u okviru svog posjeta Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Vezani članci Zoran Marinović na sjeveru Sirije Hrvatski fotograf obišao sirijske kampove u kojima su strani islamisti: "U Sarajevo odletjela skupina od 25 džihadista" Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Eksplozije odjekivale Damaskom: Rusija upozorava da će izraelski napadi dovesti do eskalacije napetosti

Odgovarajući na pitanje o karikaturama proroka objavljenim u danskom tisku 2005. koje su pokrenule snažne protuzapadnjačke prosvjede i pozive na bojkot u muslimanskom svijetu, zažalio je zbog "instrumentalizacije tog pitanja na temelju jednog izdvojenog slučaja".

"Neke televizijske postaje odlučile su petkom, sat prije početka molitve" objavljivati informacije u svezi s time, rekao je. Postoje "glasila koja žele zametnuti sukob" između Istoka i Zapada, dodao je.

Islam u svom izvornom tumačenju zabranjuje svako prikazivanje proroka Muhameda. U kolovozu prošle godine jedan je švedski list objavio crtež proroka sa psećim tijelom, što je isto potaknulo oštru raspru, a njegovu se autoru prijetilo smrću.

Papa Benedikt XVI., veliki rabin Velike Britanije Jonathan Sacks i Dalaj Lama, duhovni vođa tibetskog budizma, također su pozvani da se u Europskom parlamentu očituju o tom pitanju.