Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ptičje gripe su na sjeveroistoku Poljske uginule su tri ptice nakon što su posljednjih dana otkrivena četiri žarišta te bolesti u središtu zemlje.


Jedna roda i dva škanjca zaražena virusom H5N1, potencijalno opasnim za ljude, nalazila su se u zatočeništvu u jednom centru za rehabilitaciju divljih ptica u Orneti, u regiji Mazurija, rekao je
veterinarski dužnosnik regije.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve"

Ta je informacija objavljena dan nakon što je otkriveno četvrto
žarište ptičje gripe na peradarskoj farmi u središtu Poljske.

Početkom prosinca ptičja gripa je već pogodila dvije farme purana 120 km sjeverozapadno od Varšave i jednu farmu kokoši nesilica u pokrajini Zuromin u središtu zemlje.

Ukupno je više od pola milijuna komada peradi ubijeno na tim farmama i ministar poljoprivrede Marek Sawicki je govorio o "ozbiljnom gospodarskom problemu" u toj regiji s velikom koncentracijom peradarskih farmi.

Europska komisija je već 3. prosinca zabranila izvoz peradi iz te
regije.