Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Washington zadovoljan

Novi iranski pogon bit će pod nadzorom IAEA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je izjavio da će njegov drugi pogon za obogaćivanje urana biti stavljen pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju, što je odluka koju je Washington sa zadovoljstvom primio.

Iransko priopćenje od petka, nekoliko dana prije sastanka 1. listopada u Ženevi sa šest velikih sila, o drugom pogonu dodatno je zabrinulo međunarodnu zajednicu koja se s Iranom već svađa oko njegovih nuklearnih kapaciteta. ‘Novi će pogon biti pod nadzorom IAEA-e i tamo ćemo obogaćivati uran do maksimalno pet posto’, rekao je šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi na televiziji, u pokušaju smirivanja međunarodnih strahovanja.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

On je opovrgnuo bilo kakvo vojno obilježje tog postrojenja, smještenog stotinjak kilometara od Teherana i rekao da će ono biti u potpunosti operativno za oko dvije godine. Šef iranske organizacije je nadalje rekao da će Iran u dogovoru s IAEA-om odrediti datum pregleda tvornice. ‘Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da nema problema u vezi inspekcije sukladne pravilima. Razgovarati ćemo s Agencijom i datum inspekcije će nakon odgovora s IAEA-om biti kasnije objavljen’, rekao je Salehi.

>> 'SAD je tajne o Iranu dijelio s Rusijom i Kinom'

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je u New Yorku odluku Irana da dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da pregleda njihovo novo postrojenje za obogaćivanje urana. ‘Svaka odluka Irana da poštuje međunarodna pravila, posebice pravila IAEA-e, uvijek je dobrodošla’, rekla je Hillary Clinton novinarima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene