Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navaljni ne priznaje rezultate

Novi gradonačelnik Moskve je Putinov saveznik Sergej Sobjanin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sergej Sobjanin novi je gradonačelnik Moskve. Njegov suparnik Aleksej Navaljni rezultate izbora ne priznaje.

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Sergej Sobjanjin pobijedio je na izborima za moskovskog gradonačelnika u nedjelju s 51,37 posto glasova dok je njegov protivnik na izborima, oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, dobio 27,24 posto glasova, priopćilo je izborno povjerenstvo u ponedjeljak ujutro nakon što su prebrojani svi glasovi, a prenose ruski mediji.

Pročitajte i ovo Juraj Cintula Obučavali ih Rusi Procurile fotografije koje bacaju novo svjetlo na atentatora na slovačkog premijera: Bio je dio paravojne postrojbe Vladimir Putin i Xi Jinping čvrsti odnosi Putin na prvom putovanju u novom mandatu: "Svijetu šalje poruku o snazi"

Komunist Ivan Meljnikov osvojio je 10,69 posto glasova.

Po podacima izbornog povjerenstva, odaziv na izborima bio je 32,07 posto.

'Rezultati pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu. Drugog kruga izbora neće biti', rekao je čelnik izbornog povjerenstva Valentin Gorbunov.   

>> Rusko državno odvjetništvo: 'Navalni novac za kampanju dobiva iz inozemstva'

Navaljni ne želi priznati rezultate izbora i traži njihovo djelomično poništenje. On traži da se ponište glasovi onih koji nisu glasovali na biralištima nego na primjer od kuće jer sumnja da su upravo ti glasovi lažirani.  

'Mi ne priznajemo te izbore i nećemo se odreći nijednog glasa kojeg smo dobili. Mi smatramo da se izbori trebaju održati u dva kruga', rekao je Navaljni novinarima na svom završnom brifingu u noći na ponedjeljak.

Vršitelj dužnosti gradonačelnika, član Jedinstvene Rusije i gradonačelnik glavnog grada od 2010. godine, Sergej Sobjanjin je oko ponoći javno izrazio uvjerenost u svoju pobjedu. 'Na kraju ćemo i tako pobijediti', rekao je on. 

Sobjanjin (55), učinkovit gradonačelnik bez karizme, birače je nastojao privući nizom inicijativa od sustava najma bicikala do divovskih radova obnove povijesnog središta Moskve.

Navaljni je vodio svoju kampanju pod sloganom 'Promijeni Rusiju, počni s Moskvom'. Taj 37-godišnji odvjetnik, koji je osuđen za malverzacije, što on naziva politički motiviranim procesom, nametnuo se za vođu prosvjednog pokreta zimi 2011.-2013. Njegova kandidatura za moskovskog gradonačelnika, čak iako nije imao pristupa velikim medijskim kućama i morao je kampanju voditi na ulici i na internetu, promijenila je politički krajobraz Rusije u kojem je oporba deset godina marginalizirana.  

'Ako gradska administracija i Kremlj budu ignorirali zahtjeve naroda, pozvat ćemo u ponedjeljak sve da izađu na ulice grada', rekao je Navaljni. Za večeras je izborni stožer Navaljnog zakazao miting u Moskvi za koji su dobili dozvolu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene