Katedrala Notre-Dame jedan je od simbola Pariza, kao i cijele Francuske. Ovu znamenitu katedralu na godinu posjeti oko 13 milijuna vjernika i turista. Gradnja katedrale Notre-Dame počela je davne 1163. godine, na otoku na rijeci Seni i trajala je gotovo 200 godina.

Galerija


Katedrala je duga 130, široka 48, a visoka 36 metara i jedan je od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Valjda nema osobe koja je posjetila Pariz, a nije se slikala ispred dva tornja na zapadnom pročelju katedrale.

Vezani članci Svađa svjetskih velesila zbog podmornice - 1 Produbljuje se svađa svjetskih sila oko podmornica: Francuska ministrica obrane otkazala sastanak s britanskim kolegom Prosvjedi u Francuskoj Novi prosvjedi protiv COVID potvrda u Francuskoj: Osjetno manje sudionika, neki su odlučili - dati otkaz

Oba su visoka 68 metara, a do vrha s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Pariz, vodi 387 stepenica.Tko se želi popeti mora proći i kraj kipova mitskih nemani, a najpoznatija je zastrašujuća vodoriga koja s vrha promatra Pariz.

Ono po čemu je katedrala još posebna su rozete, vitraji, relikvije, orgulje kao i 10 zvona. Za njih svi znamo i iz romana Zvonar crkve Notre-Dame.

Vatra je buknula u 18 sati i 50 minuta u potkrovlju crkve, a vrlo brzo se proširila i na toranj.

Taj je toranj teško stradao i tijekom francuske revolucije kao i cijela katedrala. Tada je crkva velikim dijelom uništena, ukradena su mnoga njezina blaga, a tadašnje su vlasti odlučile kako katedrala više neće biti katedrala, već skladište.

Katarina Alvir o važnosti Notre-Dame (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Katarina Alvir o važnosti Notre-Dame (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon što je požar urušio toranj, urušio se i cijeli krov od hrastovih greda, popularno zvan i šuma, a vatra se onda proširila i na zvonike.

Borba s vatrenom stihijom, trajala je satima. Dobra je vijest kako konstrukcija crkve nije uništena.

U Notre-Damu je Napoleon okrunjen za cara, njezina su zvona objavila i da je grad oslobođen od nacističke vlasti u Drugom svjetskom ratu. A uz katedralu se vežu i mnogi mitovi i legende.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Pogledajte jezivu i sablasnu unutrašnjost crkve Notre-Dame nakon požara