Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi puta u sto godina jedna će se žena naći na novčanici od 10 američkih dolara koja će biti puštena u promet 2020., objavile su vlasti u srijedu.


Identitet osobe koja će krasiti tu novu novčanicu otkrit će se "tijekom godine" nakon konzultacija s javnošću, izjavio je američki ministar financija Jacob Lew.

Vezani članci HNB izdao novu kovanicu od 25 kuna (Screenshot: YouTube/HNB) HNB u povodu velike obljetnice izdao novu kovanicu od 25 kuna, pogledajte 3D animaciju Australska novčanica s Edith Cowan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Zar ne postoji nitko tko to provjerava?": Tipfeler na australskoj novčanici uočen šest mjeseci nakon tiskanja

Ne najavljujući na koga će pasti konačan izbor, Lew je kazao da će se "morati raditi o ženi koja je djelovala na promicanju demokracije".

Prethodna žena kojoj je ukazana čast da se nađe na zelenoj novčanici je Martha Washington, supruga prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona, krajem 19. stoljeća.

Nešto dalje u prošlosti, Indijanka Pocahontas čije su dogodovštine prikazane u Disneyjevu animiranom filmu, pojavila se na novčanicama od 20 dolara tijekom nekoliko godina sredinom 19. stoljeća, istaknulo je ministarstvo financija.

"Američka valuta sredstvo je na kojem naša nacija progovara o tome tko smo i za što se zalažemo", izjavio je Lew, dodajući da će nova novčanica biti puštena u promet povodom 100. obljetnice ženskog prava glasa u SAD-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook