Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva negativna kvartala uzastopce

Nova recesija u Italiji, može li im pomoći Angela Merkel?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je doživjela dva negativna kvartala uzastopce zbog čega je od danas i službeno u novj recesiji.

Talijanski BDP u ovom je kvartalu pao za 0,7 % u odnosu na zadnji kvartal prošle godine koji je također bilježio pad u odnosu na prethodno razdoblje, piše Reuters. Ovaj negativan trend gura talijansku ekonomiju u novu recesiju.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Italiji - 4 Izdano crveno upozorenje FOTO/VIDEO Tornado u susjedstvu čupao stabla i rušio rasvjetu: Vatrogasci u čamcima spašavaju ljude, izvukli ženu zarobljenu u automobilu Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal"

Talijanski premijer Mario Monti krajem prošle godine donio je mjere štednje u nadi da će talijanskom proračunu donijeti 33 milijarde eura. Nažalost situacija je daleko od očekivane, talijanska ekonomija potonula je još dublje.

'Domaća potražnja najslabija je karika. To područje e najjače pogođeno fiskalnim rezovima', tvrdi analitičar banke Intesa Sanpaolo Paolo Mameli koji vjeruje da će talijanski bruto društveni proizvod nastaviti padati i u ovom kvartalu.

Očito je da Italiji treba pomoć eurospkih partnera, stoga sutra u Rim dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel, no i ona ima svojih problema. Njemački BDP također je pao u posljednjem kvartalu prošle godine i to za 0,2 %, no prognoze daljnjeg kretanja  njemačke ekonomije mnogo su optimističnije od prognoza za Italiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene