Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japan očekuje prijenos vlasti nakon više desetljeća, a nova vlada želi saveznike u Washingtonu uvjeriti da ništa neće poremetiti japansko-američke odnose.


Japanska demokratska stranka počela je s postupkom preuzimanja vlasti pošto je na nedjeljnim izborima porazila dugogodišnju vladajuću liberalno-demokratsku stranku. Za dva tjedna parlament će imenovati demokratskog čelnika Yukija Hatoyamu novim premijerom. Odnosi sa Sjedinjenim Državama, najbližim japanskim saveznikom, smatraju se veoma važnima, a novi američki veleposlanik u Tokiju kaže da se neće mijenjati sporni plan premještanja nekih američkih baza.

Vezani članci Andrej Plenković i Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel nakon sastanka s Plenkovićem: "Radite odličan posao na granicama" Održan sastanak ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Ivo Cagalj/PIXSELL) Dačić: "Ne moramo se voljeti, ali moramo ići naprijed"

>> Japanska oporba na putu prema povijesnoj pobjedi

Uvjeravaju ulagače da je s odnosima sve u redu

Hatoyama želi ostvariti neki novi odnos sa Washingtonom, uz nešto više nezavisnosti, a da ne naudi savezništvu na koje se japanska diplomacija godinama oslanja. Zato visoki dužnosnici demokratske stranke u srijedu uvjeravaju saveznike, osobito ulagače, da je s odnosima sve u redu. 'Više smo puta rekli kako su japansko-američki odnosi veoma važno temeljno načelo u diplomaciji, a naglašavamo i važnost kontinuiteta u diplomaciji', rekao je demokratski dužnosnik Kohei Otsuka u intervjuu za Reuters. Demokrati kažu kako žele ponovno proučiti sporazum koji regulira položaj američkih vojnika u Japanu te sporazum po kojem osam tisuća američkih marinaca odlazi na američki teritorij u Guam, a zračna baza marinaca premješta se na manje naseljen južni otok Okinawu.

Novi američki veleposlanik u Japanu John Roos rekao je u intervjuu sa američki Nacionalni javni radio da se o tim sporazumima ne može pregovarati. 'Samo neka bude sasvim jasno, i SAD i Japan, na razini vlada, jasno su rekli da su ti sporazumi potpisani, sve je dogovoreno i ide se naprijed', rekao je Roos. Demokrati su govorili kako bi voljeli da baza ne bude na Okinawi jer mnogi stanovnici toga otoka strahuju da će podnijeti nerazmjerno velik teret američko-japanskog sigurnosnog savezništva. (Hina)