Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zaraženo 800 ljudi

Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sasvim nov oblik svinjske gripe u Meksiku usmrtio je 57 te zarazio 800 ljudi, a izliječilo se sedam oboljelih u SAD-u, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak, dok su stručnjaci zabrinuti i začuđeni, javljaju agencije.

'Danas se sumnja da je oko 800 oboljelih zaraženo svinjskom gripom, od koje je u Meksiku umrlo 57 ljudi', rekla je u Ženevi glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib, javlja agencija AFP. Dodala je da su slični slučajevi otkriveni u području San Luisa Potosija, u središtu Meksika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skok ljudi u samoizolaciji Blagi porast preminulih i zaraženih koronavirusom: Stožer objavio najnovije podatke Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje

U SAD nije bilo smrtnih slučajeva, ali su stručnjaci izrazito zabrinuti, javlja američka agencija AP. Stručnjaci su pregledali sedam osoba iz Kalifornije i Teksasa u kojih je dijagnosticirana bolest, no oni su se oporavili, te je utvrđeno da je riječi o jedinstvenu novom obliku svinjske gripe. To je do sada neviđen spoj svinjskoga, ptičjeg i ljudskog virusa, objavile su zdravstvene vlasti.

Drže da nema razloga za uzbunu, no ne uspijevaju razotkriti kako su se te osobe zarazile sojem koji je spoj ljudskog i ptičjeg virusa iz Sjeverne Amerike te svinjskog virusa iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Zdravstvenim su službama poznate mješavine ptičjega, svinjskog i ljudskog virusa, međutim nikad dosad u takvoj međukontinentalnoj vezi u kojoj je više od jednoga svinjskog virusa.

Znanstvenici pomno prate svinje koje su osobito osjetljive na ptičje i ljudske viruse i lako od njih može poteći genetska kombinacija i izazvati nov oblik pandemijske gripe, rekao je dr. John Treanor sa sveučilišta Rochester Medical Center. Virus bi mogao biti potpuno nov, no moguće je da je dulje prisutan, ali je otkriven tek sada zahvaljujući poboljšanim laboratorijskim ispitivanjima i praćenjima bolesti, ističu zdravstvene vlasti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene