Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arapkinja protiv marame

Njezina je fotografija šokirala čak i Facebook!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografija jedne Arapkinje obišla je svijet i potakla pravu revoluciju.

Dana Bakdounis rođena je i odrasla u Saudijskoj Arabiji. Iako se od svih žena u toj zemlji zahtijeva da nose maramu na glavi, ona ju je odbacila 2011. godine. 'Marama mi jednostavno nije pristajala, ali morala sam je nositi zbog obitelji i društva', kazala je Dana. 'Nisam razumjela zašto je moja kosa pokrivena. Htjela sam osjetiti ljepotu svijeta. Htjela sam osjetiti sunce i vjetar', dodala je.

Pročitajte i ovo Hrvatica dala izjavu za RTV Slovenije Za RTV Slovenije Hrvatica izjavom s Pohorja pokorila internet: "Negdje je u šumi..." Ilustracija otkriven uzrok smrti Pronašli tijelo nestale 36-godišnjakinje prilikom čišćenja HE Čakovec

Dana se u učlanila u grupu na Facebooku koja potiče ženska prava u Saudijskoj Arabiji. Grupa, koja ima više od 70 tisuća članova, postala je mjesto za raspravu i žena i muškaraca iz svih dijelova svijeta, ne samo iz Saudijske Arabije.

Dana 21. listopada Dana je na zidu grupe objavila fotografiju na kojoj je ona bez marame na glavi, a drži u ruci svoju osobnu iskaznicu na kojoj je fotografirana dok je maramu još nosila. 'Uz ovu sam grupu zato što mi 20 godina nije bilo dozvoljeno osjetiti vjetar u kosi ili na koži', napisala je uz fotografiju.

Fotografija je za kratko vrijeme prikupila više od 1.600 'lajkova', više od 600 dijeljenja i više od 250 komentara. Iako je dobila veliku potporu nepoznatih ljudi, Danu je s Facebooka izbrisalo mnogo njezinih dotadašnjih prijatelja. I s majkom su se zahladili odnosi, jer nije prihvaćala kćerino nepoštivanje tradicije.

>> Otkrivena tajna Einsteinove genijalnosti

Mnoge su žene odlučile krenuti njezinim stopama, pa su i one odbacile svoje marame. Neke još uvijek nemaju hrabrosti. 'Razveselile su me poruke od djevojaka koje još uvijek nose marame. Pružile su mi podršku i kazale da poštuju moju odluku i hrabrost i da bi učinile isto, ali nisu dovoljno odvažne. Pisale su mi čak i starije žene', kaže Dana.

Facebook je, pak, reagirao brisanjem njezine fotografije i blokiranjem Dane kao i administratora grupe, a kasnije su svoj postupak opravdavali greškom u sustavu, piše BBC. Sve to nije obeshrabrilo Danu. 'Želim napraviti još jednu fotografiju, ali iz Sirije, samo da pokažem da se mogu boriti protiv nepravde i moći', kazala je.

Dana i njezini istomišljenici pokazuju struju novoosnovanog liberalizma i boraca za prava žena. 'Želim pravdu, jer već imam slobodu i ničega se ne bojim. Sad mogu učiniti što god vjerujem da je ispravno', poručuje ova hrabra žena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene