Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili tajni dokumenti

ISTINA KOJA ĆE PROMIJENITI POVIJEST Ilegalna nacistička vojska od 10.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajni dokumenti objavljeni 2014. godine, otkrivaju tajne Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke.

Dokumenti otkrivaju da su nakon Drugog svjetskog rata, bivši članovi Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke u stogoj tajnosti formirali vojsku ne bi li zemlju zaštitili od napada od strane Sovjetskog saveza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministrova kritika Nova usporedba s nacistima: 'Rusija je pripojila Krim kao što je Hitler pripojio Sudete' Slika nije dostupna Nova teorija Hitlerov elitni zapovjednik ubio Nikolu Teslu?

Gotovo 6 desetljeća 321. stranica jedne od zbirki nacističkih dokumenata, bila je neprimjećena, a kada je njezin sadržaj otkriven, posljeratna povijest Njemačke dobila je sasvim novo poglavlje.

Ono što je šokiralo mnoge je spoznaja da je nakon Drugog svjetskog rata formirana tajna vojska koju su činili veterani nacističke vojske. Na popisu se nalazi više od 2000 imena, dok se vjeruje da je vojsku činilo više od 10.000 ljudi.

Posljeratna njemačka nacistička vojska nastala je bez dozvole i saznanja njemačke vlade i parlamenta. A odmah po osnutku, 1949. godine, u prvim fazama Hladnog rata, započeli su s pripremama za obranu od mogućih napada s istoka. Komunizam im je bio glavna prijetnja te su željeli biti spremni na izbijanje građanskog rata.

Nacistički Casanova: Nova biografija otkriva drugu stranu Josepha Goebbelsa

Skupljali su informacije o europskoj lijevici te špijunirali Joachima Peckerta, tadašnjeg studenta koji je tijekom 70-ih godina postao dužnosnik ambasade Zapadne Njemačke u Moskvi.

Dokumente je otkrio povjesničar Agilolf Kesselring radeći na istraživanju ratne povijesti, kojeg je zaposlila Neovisna povijesna komisija da istraži ranu povijest BND-a.

Pronađeni dokumenti bili su u vlasništvu preteče Njemačke obavještajne službe, a njemački kancelar Konrad Adenauer nije znao da postoji ova vojska sve do 1951. godine, a kada je za nju saznao, nije je raspustio jer je uvidio kako mu ova vojska može biti od koristi.

Tajni dokumenti, koji su nepotpuni, svjedoče činjenici da je vojska brojala oko 40.000 članova, a među njima su se nalazili i pripadnici budućih njemačkih oružanih snaga.

Jedan od najistaknutijih ličnosti ovog pokreta bio je Albert Schnez rođen 1911. godine. Schnez koji će poslije doći na čelo njemačkih oružanih snaga imao je čin pukovnika u Drugom svjetskom ratu, a nakon kapitulacije Njemačke osnovao je tvrtke za prodaju drva i tekstila, a organizirao je druženja veterana 25. pješačke divizije, u kojoj je i sam služio.

U rad ove ilegalne skupine bio je uključen i Otto Skorzeny, SS-ovac nagrađen brojnim odlikovanjima, koji se proslavio spašavanjem Benita Mussolinija iz ruku antifašista.

U užem vodstvu bio je i Hans Speidel, poslije zapovjednik NATO-ove vojske za središnju Europu. Međutim, i nakon objavljivanja dosjea ostalo je još brdo upitnika, jer mnogo stranica nedostaje.

Nakon 80 godina progovorio dječak kojeg je Hitler iskoristio

Otkrivena je nepovezana hrpa papira kao i poseban dokument na kojem je pisalo 'osiguranje'. No u ovom su dokumentu, umjesto osiguranja bili ispisani podaci koji bi mogli promijeniti povijest moderne Njemačke.

Tajna je vojska imala sve više 'posla'. Schnez je regrutirao brojne moćne poslovnjake, trgovce i veterane, a na popisu pripadnika našla su se imena moćnih odvjetnika, tužitelja i profesora od kojih je vojska primala velike donacije.

Vojsci su se ubrzo počeli priključivati i obični ljudi, istomišljenici, sa željom da se zaustavi jačanje i širenje komunizma i ljevice u Europi, ljudi sa snažnom antikomunističkom ideologijom.

Bivši njemački general, Anton Grasser, bio je zadužen za naoružanje, a prema dokumentima, oružje je nabavljao od policije. Baze za obuku bile su na tajnim lokacijama u Španjolskoj i Švicarskoj.

Ilegalna se vojska raspala 1955. kada je oformljena njemačka regularna vojska u kojoj je Schnez postao vrhovni zapovjednik njemačkih oružanih snaga, piše Spigel.de.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene