Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri mjeseca od izbora

Njemačka sve bliže stvaranju velike koalicije: SPD dao zeleno svjetlo početku pregovora sa strankom Angele Merkel

Kongres SPD-a (Foto: AFP)
Kongres SPD-a (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Kongres SPD-a (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Njemačko socijaldemokratska stranka (SPD) dala je na izvanrednom stranačkom kongresu zeleno svjetlo početku konkretnih pregovora o formiranju koalicijske vlade s demokršćanskom Unijom CDU/CSU kancelarke Angele Merkel.

"Od 642 izaslanika na kongresu za prijedlog predsjedništva stranke za početak pregovora je glasovalo 362, protiv 279, uz jedan suzdržan glas. Time je prijedlog predsjedništva prihvaćen", rekao je član predsjedništva SPD-a Heiko Maas nakon prebrojavanja glasova.

Pročitajte i ovo Angela Merkel (Foto: AFP) Formiranje velike koalicije Predsjedništvo SPD-a dalo konačno zeleno svjetlo pregovorima s demokršćanima Martin Schultz (Foto: AFP) Stranački kongres Schulz ponovno izabran za predsjednika njemačkog SPD-a, stranka podržala pregovore s CDU-om o sastavljanju nove vlade

Već u nedjelju navečer o rezultatu izvanrednog kongresa SPD-a raspravljat će i vrhovništva stranaka Unije CDU/CSU. Očekuje se da će konkretni koalicijski pregovor započeti već sljedećeg tjedna.

Koalicijske ugovore na kraju mora još potvrditi i socijaldemokratska baza na posebnom glasovanju.

Prije nego su izaslanici počeli glasovanje čelnik SPD-a Martin Schulz je emotivno pozvao da glasuju "za" rekavši im kako se odluka očekuje diljem Njemačke i Europe.

"Ne mora se vladati pod bilo koju cijenu", rekao je Schulz. "Ali se isto tako ne mora biti spreman platiti bilo koju cijenu da bi se odbila vlast."

Merkel izrazila olakšanje pristankom SPD-a na koalicijske pregovore

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je u nedjelju u Berlinu olakšanje i zadovoljstvo pristankom Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na početak konkretnih pregovora o formiranju koalicijske vlade.

No istodobno se zbog otpora SPD-ove baze očekuju mukotrpni pregovori.

"Zadovoljni smo time što je SPD na svom izvanrednom kongresu u Bonnu odlučio ući u pregovore o formiranju koalicijske vlade s Unijom CDU/CSU“, rekla je Merkel u stranačkoj centrali CDU-a u Berlinu, odmah nakon završetka SPD-ovog kongresa.

Merkel je još jednom istaknula kako Unija CDU/CSU želi formiranje stabilne vlade u Njemačkoj. Pritom je naglasila da je dokument kojeg su Unija CDU/CSU i SPD dogovorili nakon pripremnih razgovora prošlog tjedna „okvir“ koalicijskih pregovora.

„Mnogo je još posla pred nama“, zaključila je Merkel.

Horst Seehofer, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), manjeg partnera unutar demokršćanske Unije, također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je SPD ipak pristao na početak konkretnih pregovora o formiranju novog izdanja tzv. „velike koalicije“ te najavio mogućnost da se čelnici triju stranaka nađu već sutra kako bi razmotrili daljnji plan pregovora.

Kongres pokazao veliku podjelu unutar SPD-a

Izvanredni kongres je, prema procjenama analitičara, pokazao veliku podjelu unutar SPD-a glede budućnosti stranke te visok stupanj neslaganja s politikom demokršćanske Unije CDU/CSU što bi moglo dodatno otežati predstojeće koalicijske pregovore.

Nakon početnih razgovora između socijaldemokrata i demokršćana prošlog tjedna, donesen je dokument s temeljima za koalicijske pregovore. Najsporniji dijelovi dokumenta za SPD bazu odnose se na neke elemente socijalne politike poput reforme zdravstvenog sustava te imigrantske politike.

Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u nedjelju kako žele produbiti bilateralnu suradnju i iznova pogurati Europsku uniju prema tješnjoj integraciji. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene