Vuk (Foto: Getty Images)
Vuk (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Muku s vukovima muče i Nijemci. Početkom svibnja na jugozapadu Njemačke jedan vuk zaklao je više od 40 ovaca.


Njemačka udruga poljoprivrednika upozorava na fenomen koji ovih dana zadaje glavobolje njemačkim poljoprivrednicima.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Ministri zdravstva njemačkih pokrajina traže nove poteze: "Pandemija nije okončana. Ne smijemo se zavaravati" Ilustracija EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta

„Polazimo od toga da trenutno u Njemačkoj obitava preko 1000 vukova i prijave napada na stada sve su češće“, rekao je Rukwied koji je zatražio odstrjel „problematičnih vukova“ i uspostavljanje zona u Njemačkoj bez vukova kako bi se zaštitila stada na ispaši.

Početkom svibnja na jugozapadu Njemačke jedan vuk zaklao je preko 40 ovaca. Vukovi su najrasprostranjeniji na istoku zemlje.

Pretpostavlja se da su prvi čopori početkom 2000. stigli iz Poljske nakon čega su se zbog zabrane odstrjela namnožili do oko 60 čopora.

Njemački poljoprivrednici također traže nakon rekordnih suša i vrućina u svibnju pomoć od njemačke vlade, piše dnevnik Bild u nedjeljnom izdanju.

„Ove godine smo zabilježili najtopliji svibanj otkako se mjeri temperatura. Na sjeveru i istoku zemlje usjevi su potpuno bez vode“, rekao je u razgovoru za „Bild am Sonntag“ predsjednik Njemačke udruge poljoprivrednika Joachim Rukwied.

U pojedinim regijama računa se s propadanjem 50 do 60 posto žetve, a u nekim dijelovima koji su najviše pogođeni sušom i do potpune propasti žetve. Zbog toga je Rukwied od Njemačke vlade zatražio pomoć najugroženijima.

„Radi se o tome da je puka egzistencija mnogih poljoprivrednika ugrožena. Zato su nam potrebni mehanizma koji bi jamčili likvidnost poljoprivrednika“, rekao je Rukwied. Također je predložio oslobađanje poreza od zarade koja bi bila predviđena za „crne fondove“.

Zbog suše i neuobičajenih temperatura u svibnju posebno je ugrožena berba krumpira na sjeveroistoku Njemačke. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju