Napadi čagljeva ugrozili su paško ovčarstvo - i to na početku nove sezone janjenja. Iako na Pagu problem stvaraju godinama, situacija je ovih dana postala alarmantna. Opasni predatori napadaju svakodnevno, a ulaze i u naselja.

Galerija Čagljevi ugrozili paško ovčarstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Čagljevi ugrozili paško ovčarstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Čagljevi ugrozili paško ovčarstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 5 +1 Čagljevi ugrozili paško ovčarstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Strvine i kosturi ovaca na paškim pašnjacima dokaz su svakodnevnog krvavog pira. Šimino stado u jednom je napadu čagljeva smanjeno za osam grla.

Vezani članci Ovce - 1 Blejanje ovaca uzburkalo strasti! Jednima smeta smrad, a on tvrdi da je sve to dobro za turiste Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vukovi napadaju, a gradskim su vlastima ruke vezane: "Od države samo tražim da ga uhvate i odvedu"

''To su mi ogromni troškovi. Ona bi dala bez ikakve prihrane 10 kilograma sira. Znači, to bi bilo oko 80 kilograma sira'', požalio se Šime Škoda iz Gorice.

Čagalj hara Pagom kao nikada dosad, a što je najgore - upravo je započela sezona janjenja. Zbog straha od napada, Ivica stado čuva i noću.

''Ne pamtim u svom životu ovako alarmantnu situaciju. Zaklano je 200 ovaca u krugu od par kilometara'', rekao je Ivica Šarić iz Vlašića.

U nadležnom Ministarstvu poljoprivrede tvrde - za odstrel nema zapreka: ''Lovoovlaštenicima koji u svojim lovištima utvrde povećanje brojnog stanja i zatraže redukcijski odstrel, isti se rješenjem odobrava po hitnom postupku. Čagalj se na otocima smatra nepoželjnom vrstom i njegovo izlučivanje je omogućeno do potpunog uklanjanja.''

Ali unatoč redovitim hajkama, rezultata nema. Čagljevi su napravili legla tamo gdje je niknula invazivna biljka somina - problem na koji smo u Dnevniku Nove TV upozoravali početkom godine.

''Mi imamo prostore koji su neprohodni za ljude, uopće više se ne može proći. U tom dijelu lovci su nemoćni'', kaže Ljubo Paladina, predsjednik Lovačkog društva ''Kamenjarka'', Pag.

Na državnim zemljištima Hrvatske šume nemaju namjeru uklanjati sominu, a privatna su dobrim dijelom zapuštena. Idealna prilika za čaglja i strah za stanovnike. ''Radio sam u kući i ispred kuće je prošao cestom. Redovito se čuje njihovo zavijanje i to je uvijek u blizini kuća'', kazao je Roko Škoda iz Gorice.

Ministarstvo vlasnicima stada preporučuje da ih ne ostavljaju na ispašama bez nadzora. ''Ako mi budemo zatvarali ovce u štale, nema paškog sira, nema više paške janjetine kakva je bila kvaliteta. Ona je na slobodnoj ispaši, mora biti ovakva kakva je'', dodaje Šime Škoda.

Dok se ne riješi problem opasnog predatora, simbol otoka Paga bit će u dosad najvećoj opasnosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju