Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Njemačke ljekarne suočavaju se s nestašicom određenih vrsta lijekova čija proizvodnja ovisi o uvozu sirovina iz Azije, priopćio je Savez ljekarnika Sjeverne Rajne-Vestfalije u subotu


"Situacija je loša a sljedeće godine bi se nestašice mogle dodatno pogoršati", rekao je predsjednik Saveza ljekarnika Sjeverne Rajne-Vestfalije Thomas Preis.

Savezna udruga njemačkih ljekarnika (ABDA) je priopćila kako se radi o "velikom izazovu" kada je u pitanju neometana opskrba lijekovima.

Kao uzrok nestašice lijekova ANDA navodi "ogroman financijski pritisak u zdravstvenom sustavu".

"Kako bi što više uštedjele, ovdašnje farmaceutske tvrtke pojačano premještaju proizvodnju u Aziju. Kada tamo jedna isporuka propadne ili dođe do zastoja u kontejnerskom transportu, to se odmah osjeti u ljekarnama u Njemačkoj", stoji u priopćenju ABDA-e.

Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode je priopćio kako su trenutno zaprimili oko 300 prijava za lijekove kod kojih je zabilježen zastoj u isporuci. Istodobno je priopćeno kako se radi o malom broju s obzirom na činjenicu da je na njemačkom tržištu odobreno preko 100.000 lijekova.

Isto tako je rečeno kako se kod zastoja u isporuci ne radi automatski o nestašici lijeka.

Problemi s isporukom se prije svega odnose na neke dječje sirupe protiv povišene temperature, sredstva protiv kašlja te lijekova za snižavanja krvnog tlaka.

Ilustracija U Njemačkoj nedostaje više lijekova, objavljen njihov popis: "Pacijenti ne znaju kad će tempirana bomba eksplodirati"

Ilustracija HALMED izdao upozorenje: Ovi lijekovi za kronične bolesnike mogu izazvati ozbiljne nuspojave

Prvi zastoji u isporuci lijekova i sirovina za lijekove, koji uglavnom dolaze iz Kine i Indije, zabilježeni su još tijekom pandemije koronavirusa.

Nakon toga je pokrenuta rasprava o potrebi vraćanja proizvodnje medikamenata u Njemačku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju