Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak pomak

Njemačka spremna na kompromis oko ratne odštete Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan član njemačke vlade je predložio u četvrtak povišenje doprinosa Berlina za njemačko-grčki fond, što je prvi pokušaj kompromisa u vezi ratnih odšteta koje zahtijeva Atena.

"Ako grčka strana prihvati naš prijedlog, otvoren sam za preraspodjelu Fonda njemačko-grčke budućnosti, osnovanog 2014.", izjavio je državni tajnik za vanjske poslove socijaldemokrat Michael Roth za gospodarski list Handelsblatt.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Konzervativni zastupnik Roderich Kiesewetter je u raspravi o ratnoj odšteti već predložio povišenje proračuna tih fondova, od milijun eura godišnje za financiranje gospodarskih i socijalnih planova u Grčkoj.

Grčka vlada usvojila prvi zakon protiv siromaštva

Dok je njemačka vlada više puta isključila bilo kakvu odštetu, nekoliko dužnosnika Zelenih se izjasnio za potez Berlina prema Ateni i tražio osnivanje fonda za grčke žrtve nacizma.

Grčki premijer Aleksis Cipras je početkom veljače ocijenio da njegova vlada ima povijesnu i moralnu obvezu tražiti kompenzaciju za štete tijekom Drugog svjetskog rata, kao i povrat prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grcke, a nikada ga nisu vratili. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene