Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka policija istražuje razloge iznenadnog "raspadanja" na sitne komadiće više od 1.000 novčanica u iznosu od pet do 100 eura, nakon njihova preuzimanja iz bankomata. Sumnja se na namjernu ili nenamjernu uporabu kiseline.


"Nikad do sada nismo vidjeli nešto slično", rekao je glasnogovornik Bundesbanke Wolf-Ruedinger Bengs. 

Vezani članci Bankomati, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Tehničari izašli na teren da provjere zašto ne radi bankomat: Dočekalo ih - iznenađenje Slika nije dostupna Iz HNB-a objavili koja se valuta u Hrvatskoj najviše krivotvori

Prvi je slučaj prijavljen još u lipnju u Berlinu. Dosadašnji testovi pokazali su da su novčanice natopljene jakom kiselinom, a iz Bundesbanke isključili su probleme u procesu tiskanja novčanica.

"U ovome je trenutku nejasno je li riječ o nenamjerno počinjenoj šteti ili o nečijoj svjesnoj manipulaciji", rekao je Bengs.

Njemački list Bild-Zeitung izvijestio je da su se novčanice do sada pojavile u 17 njemačkih gradova. List prenosi mišljenja stručnjaka za kemijske spojeve koji smatraju da su novčanice vjerojatno posute nekom vrstom soli koja se u doticaju sa znojem s dlanova pretvara u kiselinu. Iz banke nisu izvijestili stvara li kiselina oštećenja na koži.