Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka obilježila Dan sjećanja na žrtve holokausta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitza prije 63 godine, u Bundestagu je danas održana komemorativna sjednica u znak sjećanja na žrtve holokausta.

Tom je prigodom ukazano na još uvijek prisutni antisemitizam u njemačkom i europskom društvu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković osuđuje napad Hamasa Plenković: "Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom" Slika nije dostupna Obilježen međunarodni Dan sjećanja na holokaust

"Sramota je da je i danas, 63 godine nakon završetka rata, nužno da policija čuva židovske objekte", rekao je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert obraćajući se zastupnicima njemačkog parlamenta. On je upozorio na još uvijek prisutan problem antisemitizma u modernom društvu.

"Antisemitizam, rasizam, i netrpeljivost prema strancima još su ozbiljan problem koji uvijek iznova poprima nove oblike", rekao je Lammert. On je upozorio na povijesna iskustva Njemačke čiji je ulazak u nacionalsocijalizam, kako je rekao, "proces koji nije bio neizbježan".

"Njemačko iskustvo poruka je svim demokratskim snagama da se odlučno bore protiv svakog oblika nijekanja ili potkopavanja demokracije", zaključio je Lammert.

Nakon sjednice Bundestaga njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je međunarodni okrugli stol o temi antisemitizma u organizaciji OESS-a te je tom prilikom upozorila na prisutnost antisemitizma u modernom
društvu.

Njemačka 27. siječnja obilježava dan kada su 1945. postrojbe Crvene armije oslobodile zatočenike koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj u kojem je tijekom vladavine nacionalsocijalista život izgubilo oko 6 milijuna zatočenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene