Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Gabriela i Cavusoglua

Njemačka i Turska popravljaju odnose: "Zadatak nam je učiniti sve da prevladamo teškoće"

Sigmar Gabriel i Mevlut Cavusoglu (Foto: AFP)
Sigmar Gabriel i Mevlut Cavusoglu (Foto: AFP) Foto: Afp
Ministri vanjskih poslova Njemačke i Turske dogovorili su se u subotu da će raditi na uklanjanju prepreka poboljšanju odnosa, narušenih zbog obračuna Ankare s političkim neistomišljenicima nakon propalog puča i uhićenja njemačkih državljana u Turskoj.

Šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel istaknuo je na sastanku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom povijesne veze dviju država, uključujući ulogu turskih radnika u obnovi poratne Njemačke, prihvat njemačkih izbjeglica u Turskoj u doba nacizma, kao i tri milijuna Turaka u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Sigmar Gabriel i Mevlut Cavusoglu, arhiva (Foto: AFP) Zatopljavanje odnosa Ankara u ofenzivi: "Novi početak" za Njemačku i Tursku

"Dogovorili smo se da nam je zadatak učiniti sve kako bismo prevladali teškoće u njemačko-turskim odnosima i našli zajednički jezik u budućnosti, imajući na umu sve ono što nas povezuje", rekao je Gabriel nakon sastanka s Cavusogluom u svojoj izbornoj jedinici Goslaru, oko 250 kilometara zapadno od Berlina.

Cavusoglu je dodao kako obojica vjeruju da se nedavne napetosti mogu prevladati dijalogom.

Ipak, dali su do znanja da neke razlike ostaju. Cavosuglu je rekao da je kamen spoticanja pitanje treba li Turska ući u EU, čemu se Njemačka protivi, no zvučao je pomirljivije nego inače.

"Imat ćemo koristi ako neslaganja ostavimo sa strane i nastavimo našim putem. Trebali bismo se usredotočiti na pitanja koja idu u prilog objema državama, kao što je carinska unija", istaknuo je.

Jedan od glavnih prijepora je i sudbina njemačkog novinara turskog podrijetla Deniza Jucela, koji je gotovo godinu dana u pritvoru u Turskoj, a protiv njega još nije podignuta optužnica.

Berlin redovito optužuje Ankaru za nepopustljivost prema kurdskim separatistima i navodnim pučistima koji su sudjelovali u organizaciji neuspjela državnog udara.

Gabriel je rekao da je s Cavusogluom razgovarao i o Jucelovu slučaju, ali nije naveo nikakve pojedinosti.

Kriza Ankare i Europe u 2017. napose se zaoštrila zadnjih mjeseci u odnosima s Berlinom koji je oštro kritizirao uhićenje nekoliko svojih državljana, većinom građana turskog podrijetla.

Službeni Berlin ljetos je savjetovao Nijemcima da ne putuju u Tursku, a tvrtkama da ondje ne ulažu. Njemačka je zamrznula izvoz oružja prema Turskoj unatoč tomu što je Turska članica NATO-a.

I Berlin i Ankara slali su proteklih dana pozitivne signale i turske vlasti pustile su na uvjetnu slobodu nekoliko osoba koje imaju i njemačku putovnicu, ali je sedmero njemačkih državljana još u pritvoru.

U jeku najvećih napetosti predsjednik Erdogan je čak njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio za "nacističke metode", pošto je zabranila turskim ministrima da na tlu Njemačke vode kampanju za referendum kojim su u konačnici pojačane ovlasti šefa države.

Kancelarka je zadnjih mjeseci zagovarala prekid pristupnih pregovora Turske s EU-om i smanjenje financijske pomoći toj zemlji. O zamrlu europskom putu Turske bilo je riječi i na sastanku u petak između Erdogana i Macrona koji predlaže da EU s Turskom sklopi drukčiji oblik suradnje, umjesto punopravnog članstva.

I Njemačka i njezini europski susjedi oklijevaju prekinuti mostove s Turskom koja im je ključni saveznik za zadržavanje migranata na putu u Europu i za borbu protiv terorizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene