Grčka i EU u utorak su pokušavali pronaći novo rješenje za stari problem grčkog duga.


23:13 - Čelnici svih 28 zemalja članica Europske unije okupit će se u nedjelju na izvanrednom summitu o Grčkoj, potvrdili su u utorak navečer talijanski premijer Matteo Renzi i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Vezani članci Slika nije dostupna NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura Slika nije dostupna GRČKA BI DRAMA MOGLA POSTATI TRENUTAK ISTINE 'Merkel hoda po žici'

Renzi je rekao da bi se na nedjeljnom summitu mogao odobriti plan za pomoć Grčkoj pod uvjetom da vjerovnici budu zadovoljni grčkim zahtjevom i reformskim programom.

'Nadam se da će to biti zadnji sastanak o Grčkoj', rekao je Renzi nakon završetka izvanrednog summita čelnika eurozone.

'Imat ćemo summit EU 28 u nedjelju jer su u pitanju interesi svih članica', rekla je Merkel.

Renzi je rekao da bi se na nedjeljnom summitu mogao odobriti plan za pomoć Grčkoj pod uvjetom da vjerovnici budu zadovoljni grčkim zahtjevom i reformskim programom.

19:09 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da još nema podloge za početak pregovora o programu pomoći Grčkoj te da nema previše vremena jer su u pitanju "dani, a ne tjedni".

"Nema podloge za početak pregovora o programu pod okriljem Europskog stabilizacijskog mehanizma. Danas ćemo raspravljati o sljedećim koracima, ali nećemo dobiti konačnu sliku", izjavila je Merkel po dolasku na izvanredni summit eurozone, koji je sazvan zbog Grčke, nakon što su građani te zemlje u nedjelju na referendumu odbacili uvjete koje su postavili vjerovnici u zamjenu za nastavak financijske pomoći.

Dodala je da nema puno vremena za pregovore i da su "u pitanju dani, a ne tjedni" te da su solidarnosti i odgovornost neodvojivo povezani.

"Bez solidarnosti nema mogućnosti za pomoć, bez solidarnosti i reformi nije moguće postići ono što želimo", rekla je.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da žele zadržati Grčku u eurozoni i da je stoga potreban ozbiljan i vjerodostojan prijedlog s grčke strane.

"Na Grčkoj je da iziđe s prijedlozima, a na Europi da pokaže solidarnost i omogući srednjoročni okvir i hitnu pomoć, jer ne možemo o Grčkoj razgovarati svaka tri mjeseca", rekao je Hollande, dodajući da se pri tome mora djelovati brzo jer ovaj tjedan treba donijeti odluke.

17:00 - Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz potvrdio je u utorak da će se grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu obratiti zastupnicima Europskog parlamenta.

"Nakon našeg telefonskog razgovora, Cipras je potvrdio da će sutra ujutro doći na plenarnu sjednicu u Strasbourgu", poručio je preko twittera Martin Schluz.

Vođa liberalnog zastupničkog kluba Guy Verhofstadt u utorak prijepodne za vrijeme rasprave o Grčkoj oštro je kritizao Ciprasa zbog nedolaska u Europski parlament.

"Skandolozno je da odbijate doći u Europski parlament na raspravu o Grčkoj. Vi ste premijer Grčke, kolijevke demokracije", rekao je Verhostadt u raspravi.

16:20 - Francuski premijer Manuel Valls rekao je kako će njegova zemlja učiniti sve kako bi grčka ostala u eurozoni jer bi njen izlazak bio preriskantan.

16:00 - Danas ipak neće biti izložen grčki prijedlog za rješenje situacije, doznaje se od izvora iz eurozone, na sastanku su se pojavili bez nacrta prijedloga, a kako izvor kaže grčka delegacija je rekla da će sutra 'možda' iznijeti nacrt prijedloga.

'Ako doista planiraju formalni prijedlog dostaviti sutra, možda neće biti nikoga da ga pročita', rekao je jedan dužnosnik eurozone.

14:36 Svaki drugi Francuz želi da Grčka napusti eurozonu, pokazuje anketa objavljena u utorak u listu La Parisien.

To je rast u odnosu na 39 posto koliko ih je željelo "Grexit" prije mjesec dana, što ukazuje na rastuću frustraciju stanjem u Grčkoj čak i u Francuskoj, čiji političari podupiru Atenu.

Najnovija anketa provedena je u ponedjeljak, dan nakon što su Grci uvjerljivo odbacili posljednju ponudu međunarodnih kreditora za nastavak financijske pomoći.

14:35 Finski ministar financija Alexender Stubb poručio je Grčkoj da ne može očekivati blaže uvjete za financijsku pomoć, jer na pomoć toj zemlji otpada 10 posto finskog proračuna.

"Pomoć Grčkoj predstavlja 10 posto našeg proračuna. Ne možemo posuđivati bez uvjeta", rekao je Stubb po dolasku na izvanredni sastanak euroskupine.

Poručio je, slično kao i ostali ministri financija eurozone,da je sada na grčkoj vladi da objasni što želi.

14.07 - Ministri financija Euroskupine sastali su se u Bruxellesu kako bi razmotrili grčki slučaj. Grčki premijer Alexis Tsipras trebao bi, naime, danas predložiti plan novi plan za spas Grčke od bankrota.

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ne isključuje mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, dok povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici kaže da bi to bila strašna pogreška.

"To nije naš cilj i naša namjera, ali ako se ponovno ne uspostavi povjerenje i ako nema vjerodstojnog reformskog paketa, izlazak Grčke se ne može isključiti", rekao je Dombrovskis prije početka sastanka ministara financija eurozone, posvećenog Grčkoj. O Grčkoj će navečer razgovorati i premijeri država eurozone na izvanrednom summitu.

Potpuno suprotno govori drugi član Komisije, povjerenik Moscovici.

"Grexit (izlazak Grčke) bio bi strašna pogreška, kolektivni poraz", rekao je Moscovici.

Obojica ističu da je sada na grčkoj strani da ponudi konkretne prijedloge kako dalje nakon što je na referendumu u Grčkoj odbijen prijedlog koji je bio prihvatljiv za ostalih 18 zemalja eurozone.

"Jasno je da je Grčka suočena s velikim i hitnim izazovima. Početkom godine nazirao se oporavak gospodarstva, a sada je to poništeno. Potrebna je jasna strategija o tome kako Grčke može izići iz krize", kaže Dombrovskis.

Nijemci žele 'Željeznu kancelarku'

"Danas nam treba Željezna kancelarka", piše u utorak na naslovnici najprodavanijeg njemačkog lista Bilda pored fotografije Angele Merkel s pruskim šljemom.

Na drugoj stranici Bild je izložio plan u pet točaka koji bi Merkel trebala ponijeti sa sobom u utorak navečer na summit eurozone, koji bi mogao biti presudan za grčku sudbinu.

Prva točka plana: trenutačni izlaz Grčke iz eurozone.

Merkel kreće u Bruxelles s golemim pritiskom domaće političke i javne scene koja želi da se zaoštri stajalište prema Ateni. Bild je samo vrh ledenog brijega. I mnogi članovi njezine vlastite stranke CDU-a misle da bi eurozoni bilo bolje bez Grčke.

Juncker želi za pregovarački stol: 'Želim izbjeći Grexit, htio bih razumjeti što su Grci rekli na referendumu'

A njezini koalicijski partneri s ljevice, socijaldemokrati, također su zadnjih dana zaoštrili retoriku prema Grčkoj. Sve to Angeli Merkel limitira prostor za dogovor s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. "S obzirom na razvoj događaja i političku eskalaciju, čak i Angela Merkel mora paziti ima li većinu iza sebe", napisao je Stefan Kornelius u uvodniku Sueddeutsche Zeitunga u utorak.

Merkeličini glavni saveznici u Europi pritišću u suprotnom smjeru. Ključni partneri, poput Francuske, očito žele dogovor s Grcima i spremniji su na popuštanje. Merkel je posjetila francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u ponedjeljak navečer kako bi dogovorili zajedničko stajalište, ali nije im to pošlo za rukom.

Mnogi europski glasovi govore da je Njemačka ključna za dogovor s Ciprasom, za kojeg se, pak, očekuje da u utorak predstavi novi prijedlog za izlazak iz krize. "Francuska radi sve, i napravit će sve da Grčka ostane u eurozoni jer joj je tamo i mjesto", rekao je francuski premijer Manuel Valls.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je u utorak u Strasbourgu: "Ima nekih u EU-u koji otvoreno ili uvijeno rade na isključenju Grčke iz eurozone".

A od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu. "Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao", istaknuo je Juncker.

Najveća dilema Angele Merkel svodi se na to treba li Grčkoj odobriti otpisivanje dijela duga. To je Ciprasov ključni zahtjev od početka pregovora.

Njemački dužnosnici dali su do znanja da su spremni na "razvlačenje" grčkog duga, ali žele da se Cipras prvo obveže na reforme grčkog tržišta rada, poreznog i mirovinskog sustava.

Merkel nipošto ne pristaje na "šišanje", odnosno trenutno otpisivanje vrijednosti grčkog duga, ali raste pritisak da razmotri svoj stav. Niz europskih dužnosnika kazalo je da rasprava o otpisu dugova ne bi smio biti tabu.

Bild ima plan za to. U trećoj točki list poziva da se grčki dug "ošiša" za pedeset posto. Uvjet - da Grčka "odšiša" iz eurozone. (Hina/I.D./N.C./T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook