Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži pojašnjenje od Tsiprasa

Juncker želi za pregovarački stol: 'Želim izbjeći Grexit, htio bih razumjeti što su Grci rekli na referendumu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker snažno se u utorak izjasnio protiv izlaska Grčke iz eurozone te istaknuo da se od summita eurozone, koji se održava navečer, treba očekivati otvaranje puta za rješenje, ali ne i rješenje.

"Ja sam protiv Grexita (izlaska Grčke)", izjavio je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u svom prvom istupu nakon grčkog referenduma, na kojem su birači odbacili zadnju ponudu vjerovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje se odgovor EU TSIPRAS SE OGLASIO 'Referendum će se održati!' Slika nije dostupna U Parizu je Tsipras kaže da Grčka treba restrukturirati svoj dug

"Želim izbjeći Grexit. U Europskoj uniji ima onih, koji otvoreno ili uvijeno, žele izlazak Grčke iz eurozone, ali jednostavni odgovori često su loši odgovori", rekao je Juncker.

"Komisija će učiniti sve da se pregovori ponovno otvore, treba sjesti za pregovarački stol. Moramo tražiti rješenje, iako ga nećemo pronaći danas, ali ćemo otvoriti put za to rješenje", rekao je Juncker.

U Bruxellesu se popodne održava izvanredni sastanak ministara financija eurozone, u 18 sati na summitu će se okupiti čelnici 19 zemalja koji dijele zajedničku valutu.

Juncker je dodao da je lopta sada na grčkoj strani terena i da je Komisija spremna pomoći u postizanju dogovora. Od grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu.

"Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao", istaknuo je Juncker. Snažno je kritizirao izjavu bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varoufakisa, koji je predstavnike institucija nazvao teroristima.

Tsipras traži otpis 30 posto grčkog duga?

Alexis Tsipras i novi ministar financija Euclid Tsakalotos trebali bi prezentirati novi plan za spas Grčke od bankrota. Očekuje se da će grčki premijer Alexis Tsipras danas u Bruxellesu dati novi prijedlog za rješavanje duga na izvanrednom summitu zemalja eurozone.

Navodno će Tsipras tražiti da se dug njegove zemlje sreže za 30 posto, nakon što je grčki narod na nedjeljnom referendumu odbio uvjete kreditora. Europski lideri, prije svega njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, poručili su jučer Grčkoj da su joj vrata za razgovor i dalje otvorena, ali da Tsipras treba doći s 'ozbiljnim' prijedlogom za otplatu duga od 280 milijardi eura.

U DRUŠTVU ZIMBABVEA I KUBE - Evo što su Merkel i Hollande poručili Grčkoj

Kako piše BBC, Tsipras bi trebao biti spreman prihvatiti mnoge od zahtjeva grčkih vjerovnika, no ohrabren rezultatima referenduma, zahtijevat će promjene u smislu značajnog smanjenja duga. Pregovori će se odvijati pod vodstvom novog grčkog ministra financija Euclida Tsakalotosa, koji je naslijedio Yanisa Varoufakisa. Tsakalotos je priznao kako je vrlo nervozan i zabrinut zbog krize, ali dodao kako Grčka 'zaslužuje bolju pogodbu' misleći na dogovor s kreditorima.

Ministri financija eurozone u Bruxellesu će se sastati u utorak popodne prije okupljanja čelnika zemalja članica EU.

Bijela kuća pozvala Grčku i EU na kompromis

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak čelnike EU i Grčke da pronađu kompromis kako bi omogućili Grčkoj da ostane u eurozoni, dan nakon pobjede glasa "protiv" na grčkom referendumu.

"Referendum je završen ali naša vizija ostaje ista", objasnio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, ocjenjujući da je u interesu obje strane da pronađe rješenje "koje bi omogućilo Grčkoj da ostane u eurozoni".

"Zadatak koji je pred europskim čelnicima ostaje isti", dodao je on.

Earnest je pozvao obje strane "da se usuglase oko niza reformi i financiranja koji omogućuju Grčkoj da bude na putu održivog upravljanja svojim dugom, ali i gospodarskog rasta".

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u ponedjeljak s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom o Grčkoj, objavila je Bijela kuća.

Dvojica šefova država spomenuli su "važnost pronalaska puta koji treba slijediti kako bi se Grčkoj omogućilo da nastavi s reformama i vrati se rastu unutar eurozone", uviđajući "da će za to biti nužni teški kompromisi sa svih strana".

Američki ministar financija Jack Lew razgovarao je telefonom s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, kao i svojim kolegom Euklidom Cakalotosom, rekao je glasnogovornik u priopćenju.

Lew je ponovio poruku predsjednika Obame u kojoj se traži od Atene i njezinih vjerovnika da pronađu "konstruktivni izlaz".

U očekivanju ključnog summita predviđena za utorak navečer europski čelnici bili su podijeljeni u ponedjeljak oko nastavka pregovora s Grčkom koja se više nego ikada nalazi u izvanrednoj financijskoj situaciji. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene