Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pripadnik SS-a u koncentracijskom logoru Auschwitz morat će odgovarati pred sudom zbog suučesništva u ubojstvu nekoliko tisuća zatočenika logora.


Jedan 95-ogodišnji bivši pripadnik SS-a i član sanitetske službe u koncentracijskom logoru Auschwitz morat će odgovarati pred sudom zbog suučesništva u ubojstvu nekoliko tisuća zatočenika logora, odlučio je Viši zemaljski sud u Rostocku, kako u četvrtak prenose njemački mediji.

Vezani članci Razmjeri katastrofe u Njemačkoj Nakon kataklizmičkih poplava stručnjak otkrio: Njemačkoj prijeti nova pošast Favorit za budućeg kancelara Njemačke smijuljio se obilazeći poplavljena područja - 2 Osramotio se: Kancelarski kandidat morao se javno ispričati zbog ponašanja tijekom obilaska poplavljenih područja

Viši zemaljski sud u Rostocku, u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, odlučio je da je 95-godišnjak zdravstveno u stanju pratiti proces. Njegovi odvjetnici su to, od proljeća 2014. kada je podignuta optužnica protiv umirovljenika iz Neubrandenburga, poricali.

'VOLONTER AUSCHWITZA' Zastrašujuća izvješća u koja nitko nije želio vjerovati

"Viši zemaljski sud smatra da optuženi može pratiti proces", rekla je glasnogovornica suda Chritine Boehm na osnovu novog psihijatrijskog vještačenja.

Državno odvjetništvo optuženom predbacuje da je 1944. kao pripadnik sanitetskog odjela specijalnih postrojbi SS-a sudjelovao u umorstvu, kako se navodi, najmanje 3.681 zatočenika logora Auschwitz-Birkenau.

On je već jednom, 1948. od jednog poljskog suda osuđen na tri godine zatvora koje je i odslužio.

Novi direktor Središnjeg ureda za potragu za ratnim zločinacima iz razdoblja nacional-socijalizma u Ludwigsburgu, Jens Rommel, ustvrdio je kako, unatoč poodmakloj starosti nekih osumnjičenika, treba nastaviti s ustrajnim razotkrivanjem zločina iz Drugog svjetskog rata.

On je istodobno ustvrdio kako sa svakom dolazećom godinom izgledi za privođenje zločinaca pravdi bivaju sve manji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook