Nizozemska policija (Foto: AFP)
Nizozemska policija (Foto: AFP)

Nizozemske vlasti u četvrtak su uhitile sedam muškaraca za koje se sumnjalo da planiraju velik napad s granatama, automatskim oružjem i eksplozivnim pojasevima, otkrili su istražitelji.


Trojica od sedam osumnjičenih ranije su pritvarani nakon što su se pokušali pridružiti militantima u inozemstvu. Glavni osumnjičenik je 34-godišnji Iračanin koji je 2017. osuđen jer je otputovao kako bi se pridružio Islamskoj državi.

Vezani članci Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Poznat motiv strašnog napada u Utrechtu? Policija je pronašla pismo napadača u vozilu kojim je pobjegao Mucad Ibrahim (Foto: AFP,Facebook) Najmlađa žrtva masakra: Trogodišnji dječak umro na rukama ocu koji se pravio mrtav i preživio

Muškarci stari između 21 i 34 godine pritvoreni su u četiri lokacije diljem Nizozemske nakon gotovo šest mjeseci istrage.

"Osumnjičeni su bili u potrazi za jurišnim puškama AK47, pištoljima i granatama, pojasevima s eksplozivima i sirovim materijalima za nekoliko automobilskih bombi", priopćili su istražitelji. Uhićenici će u petak izaći pred sud.

Policija je dobila informaciju od obavještajne službe da glavni osumnjičenik cilja na "veliki događaj u Nizozemskoj na kojem bi bilo mnogo žrtava". Uhićenja su se dogodila gotovo mjesec dana nakon što je na glavnom amsterdamskom kolodvoru nastrijeljen Afganistanac koji je nožem ozlijedio dvoje američkih turista. (Hina)