Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska Republička izborna komisija (RIK) potvrdila je u nedjelju navečer da je radikal Tomislav Nikolić na izborima za predsjednika Srbije osvojio 38,26 posto glasova birača, dok je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio 35,15 posto glasova.


Prema podacima RIK-a, na izbore je izišlo 61,07 posto od ukupno 6,7 milijuna birača.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kosovo neće u UN dok Srbija ima prijatelje u Vijeću sigurnosti' Slika nije dostupna Srbija u nedjelju bira predsjednika

Oba predsjednička kandidata koja će nastaviti utrku u drugom krugu izbora, i radikal Nikolić i demokrat Tadić, izjavili su u nedjelju navečer nakon objave preliminarnih rezultata kako očekuju pobjedu u drugom izbornom krugu 3. veljače.

Nikolić je ocijenio kako je njegov postignuti izborni rezultat "dobra osnova za pobjedu u drugome krugu" te da je Srbija pokazala da želi promjene i da se "kao država uspravlja i da je nitko ne može u tome zaustaviti".

Sadašnji srbijanski predsjednik Tadić također je kazao da očekuje pobjedu u drugome izbornom krugu, poručivši da "neće dopustiti da Srbijom zavladaju pesimizam i zlovolja". "Neću dopustiti da premijer Srbije bude Vojislav Šešelj, a predsjednik Tomislav Nikolić. Neću dopustiti povratak u 90-e", rekao je Tadić u izbornom stožeru Demokratske stranke po objavljivanju prvih preliminarnih rezultata.

Analitičari u Beogradu u nedjelju navečer ocijenjuju da će u drugom krugu birači, birajući između Nikolića i Tadića, birati hoće li Srbija krenuti europskim putem ili putem izolacije. Također analitičari ocijenjuju da je odaziv birača u prvom krugu izbora - oko 61 posto - pokazao da je riječ o referendumskom odzivu te da su građani Srbije svjesni da svojim glasom na ovim izborima određuju pravac kojim će
ubuduće ići Srbija.

Konačne, službene rezultate izbore objavit će RIK najkasnije do četvrtka, u 20 sati.