Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoka dužnosnica američkog State Departmenta opovrgla je izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice kako Vijeće sigurnosti UN-a nije prihvatilo prijedlog posrednika za Kosovo Marttija Ahrisaarija o konačnom statusu pokrajine, ističući kako Vijeće nije odlučivalo o prijedlogu, već je on samo predstavljen.


"Prijelog jučer nije odbačen. Nije ni bilo riječi o prihvaćanju ili odbacivanju prijedloga, radilo se o Ahtisaarijevu predstavljanju prijedloga. Strane su iznijele svoja stajališta i vijeće je raspravljalo o tome", izjavila je zamjenica pomoćnika američke državne tajnice, Rosemary DiCarlo, koja je u Uredu za europske poslove zadužena za jugoističnu Europu.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN počelo konzultacije o proglašenju neovisnosti Kosova Slika nije dostupna Srbija pozvala Vijeće sigurnosti da spriječi neovisnost Kosova

Koštunica je u utorak nakon početka kozultacija o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a izjavio novinarima kako "Vijeće sigurnosti nije prihvatilo plan za budući status Kosova" koji je predložio UN-ov izaslanik Ahtisaari.

Na briefingu za novinare u State Departmentu, DiCarlo je kazala kako SAD idućih tjedana očekuje još priličan broj rasprava o Ahtisaarijevu projedlogu u Vijeću sigurnosti, i na multilateralnoj i na bilateralnoj razini.

Ahtisaarijev prijedlog, po njezinim je riječima, nacrt za
demokratsko, multietničko Kosovo. To je pošten i uravnotežen prijedlog koji pruža široku zaštitu kosovskim Srbima i drugim nealbanskim zajednicama na Kosovu.

"Mi snažno podržavamo Ahtisaarijeve preporuke, uključujući i
preporuku da Kosovo treba postati neovisno s međunarodnim nadzorom u prijelaznom razdoblju", istaknula je DiCarlo.

Ocijenila je kako je vrijeme da svi pomno prouče Ahtisaarijev
prijedlog, posebno strane na koje se on odnosi, te ih pozvala da podrže mnoge kompromise koji su u njega ugrađeni.

"Važno je da Kosovo prihvati prijedlog i njegovu primjenu. Također je važno da Srbija prihvati prijedlog. Znamo da je to jako teško razdoblje za Srbiju. Znamo da Srbija ima teška vremena zadnjih 15 godina", kazala je DiCarlo.

Situacija u kojoj je danas Kosovo nije zasluga današnjih čelnika u Srbiji nego politike Slobodana Miloševića, ali današnji čelnici moraju snositi odgovornost za njegovo naslijeđe, dodala je.

Najavila je kako se SAD s partnerima namjerava snažno angažirati u Vijeću sigurnosti i Kontaktnoj skupini (Njemačka, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija, Rusija) i dvjema stranama, kako bi proces doveli do uspješnog završetka.

"Važno je da se proces završi bez odgađanja, a rješavanje statusa Kosova osigurati će brže napredovanje cijele regije na putu prema NATO-u i Europskoj uniji", rekla je DiCarlo.

Na pitanje novinara o podijeljenima reakcijama unutar Vijeća
sigurnosti prema Ahtisaarijevu prijedlogu, čije brzo usvajanje
zagovaraju SAD i Velika Britanija dok na drugoj strani Rusija traži nastavak pregovora, a protiv požurivanja su i Gana, Indonezija, Južnoafrička Republika i neke druge nestalne članice, DiCarlo je odgovorila kako SAD smatraju kako je "jako važno da sve članice dobiju mogućnost da se cijelosti upoznaju sa situacijom, Ahtisaarijevim prijedlogom i posljedicama odgađanja".

"Prijedlog za posjet Vijeća sigurnosti Beogradu i Prištini je na
raspravi u Vijeću. Mnoge članice žele više informacija i Vijeće će odlučiti o najboljem načinu da dođe do tih informacija", kazala je dužnosnica State Departmenta.

Na pitanje hoće li nezavisnost Kosova pojačati pritisak na promjene granica u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini, odnosno ojačati težnje za odvajanjem Republike Srpske, DiCarlo je rekla kako se u Daytonskim sporazumima i svim kasnijim očitovanjima međunarodne zajednice jamči integritet BiH i njezinih granica.

Također je dodala kako je unatoč današnjim problemima i izostanku napretka na ustavnim i drugim reformama, u BiH ostvaren znatan napredak na mnogim drugim područjima, uključujući i proces stabilizacije i pridruživanja EU.

Odgovarajući na pitanje da li bi SAD podržale ujedinjene Kosova s Albanijom u bliskoj budućnosti, DiCarlo je podsjetila kako je jedno od načela Kontaktne skupine za Kosovo iz studenoga 2005., da se "ne podržava ujedinjenje Kosova s drugom zemljom ili dijelom druge zemlje" te naglasila kako SAD vrlo čvrsto stoje na tom stajalištu.