Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nigerijski pobunjenici proglasili naftni rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izazvani velikom operacijom snaga sigurnosti protiv pobunjenika, najpoznatiji nigerijski gerilci su objavili 'naftni rat' u nemirnoj delti Nigera.

Pokret za emancipaciju delte Nigera, poznat po čestim otmicama stranih radnika u delti Nigera, uključujući i hrvatske, objavio je da je uništio neke dijelove naftovoda u delti te Chevronovu naftnu platformu. Pobunjenici su također pozvali sve radnike na naftnim postrojenjima da napuste područje.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Zemljom vlada hunta SAD zabrinut da vagnerovci koriste puč u Nigeru: "Posvuda gdje su stigli uslijedili su smrt i destrukcija" Slika nije dostupna Ubijen vođa pobunjenika iz Delte Nigera?

Vojni glasnogovornik tvrdi da u dvodnevnim sukobima nije stradalo nijedno naftno postrojenje, ali je tvrtka Chevron potvrdila da je njezino postrojenje napadnuto. Doduše, ono i nije bilo u funkciji zadnjih mjesec dana zbog problema s naftovodom.

'Gerilci su imali velike žrtve', rekao je potpukovnik Sagir Muisa, glasnogovornik vojske u nigerijskoj saveznoj državi Rivers. 'Nadamo se da će uskoro prestati s borbama'.

Nasilje u delti rijeke Nigera, srcu naftnoga sektora te zemlje članice OPEC-a, još od početka 2006. proizvodnju nafte u Nigeriji smanjuje za petinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene