Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nigeria: Oslobođena četiri oteta Amerikanca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri Amerikanca oteta 9. svibnja na jugu Nigerije, oslobođena su noću na četvrtak, objavio je službeni izvor, javlja agencija France presse i dodaje da još nema vijesti o oslobađanju šestorice drugih talaca među kojima je i Hrvat Jurica Ruić.

AFP podsjeća da je 30. svibnja istekao rok za oslobađanje šestorice stranaca, među kojima je i Ruić, ali da u četvrtak još nema vijesti da je Pokret za oslobođenje delte Nigera, glavni separatistički pokret u regiji, oslobodio radnike američke naftne tvrtke Chevron.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad palmi OSLOBOĐEN BISER PUSTINJE Uništenje bi bilo neprocjenjiv gubitak Slika nije dostupna Još uvijek nepoznata konfiguracija BMW razvija dieselski motor sa četiri turbopunjača

Noću sa srijede na četvrtak oslobođena su četiri Amerikanca koji su zaposlenici tvrtke Global Industries, podizvođača američkom naftnom divu Chevron, te predani nigerijskim vlastima u gradu Warriju.

Chevron je nakon 1. svibnja, kada su oteta šestorice radnika, među kojima su uz Ruića još četvorica Talijanaca i jedan Amerikanac, obustavio proizvodnju u postrojenjima na jugu Nigerije i time smanjio proizvodnju nafte za 15.000 barela na dan.

Nigerija je šesti svjetski izvoznik nafte s proizvodnjom od 2,6
milijuna barela nafte na dan. Ta zemlja ima plan do 2010. godine povećati proizvodnju na četiri milijuna barela na dan.

U slučaju Ruića i njegovih kolega, glasnogovornik MEND-a Jomo Gbomo stranim je agencijama poslao popis otetih te najavio njihovo bezuvjetno oslobađanje samo ako strane kompanije ne pokušaju osigurati njihovo oslobađanje nudeći otkupninu, što je novost u taktici nigerijskih otmičara koji uobičajeno traže otkupninu.

Gbomo je pojasnio da su otmicom šestorice željeli upozoriti
anglo-nizozemski naftni gigant Shell neka se ne pomišlja na povratak u naftna polja u nigerijskim saveznim državama Bayelsa i Delta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene