Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svrgnut predsjednik

Niger: Ukidanje ustava, strojnice pred predsjedničkom palačom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovno vijeće za oporavak demokracije u četvrtak je objavilo na državnom radiju Nigera ukidanje ustava u toj zemlji nakon državnog udara u Niameyu.

'Vrhovno vijeće za obnovu demokracije je odlučilo ukinuti ustav šeste republike i raspustiti sve institucije koje su iz njega proistekle', rekao je brigadir Gukoye Abdulkarim. Na predsjednika Mamadoua Tandja je u četvrtak izveden državni udar u kojem je ubijeno i ranjeno nekoliko osoba. Vijeće za oporavak demokracije je pozvalo stanovništvo da ostane mirno i ujedinjeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokušaj državnog udara Madagaskar: Premijer tvrdi da je stanje je pod kontrolom Slika nije dostupna Sukobi pobunjenika i policije Pokušaj državnog udara na Madagaskaru, nemiri i sukobi

>> Državni udar u Nigeru?

Ispred predsjedničke palače u Niameyju rasporedila su se oklopna i terenska vozila opremljena strojnicama, javlja France Presse, dan nakon državnog udara kojim je svrgnut nigerski predsjednik Mamadou Tandja. Četvrt u kojoj su ministarstva, službene zgrade i glavni vojni stožer, bila je gotovo pusta tijekom jutra, osim nekolicine dužnosnika koje se moglo vidjeti kako dolaze i odlaze automobilima.

No u radničkim četvrtima Dar El Salam i Lazaret stanje je bilo više-manje uobičajeno, na ulici je bilo mnoštvo ljudi. Pripadnici skupine koja se naziva Vrhovno vijeće za obnovu demokracije (CSDR) izveli su u četvrtak državni udar u kojemu su život izgubile tri do četiri osobe, a najmanje desetak je ranjeno, po izjavama svjedoka i bolničkog izvora. Tandja je izazvao kritike i međunarodne sankcije nakon raspuštanja parlamenta i provedbe ustavnih reformi koje su mu dale dodatne ovlasti i ostavile ga na vlasti i nakon isteka njegova drugog petogodišnjeg mandata u prosincu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene