Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj poginulih u eksploziji pored vrtića u gradu Xuzhouu na istoku Kine porastao je na osam, dok je 65 osoba ozlijeđeno, od kojih je njih osam u kritičnom stanju, a tamošnje vlasti napad su okarakterizirale kao kriminalni čin, objavili su državni mediji.


Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je kako je policija identificirala osumnjičenika koji je aktivirao eksplozivnu napravu blizu ulaza u vrtić oko 17 sati, upravo u vrijeme kada mnogi roditelji dolaze po svoju djecu.

Vezani članci Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Fuchs ne popušta, škole ne želi zatvoriti: ''Pokazalo se da one nisu izvor zaraze" Koronavirus u svijetu Jedna od najpogođenijih zemalja ima najmanje slučajeva od srpnja, na istoku se uvode nove mjere: ''Naši napori suočavaju se s krizom''

Bolnički radnici u Xuzhouu izjavili su u petak u intervjuima da su većina ljudi koji su ozlijeđeni i poginuli roditelji ili djedovi i bake koji su čekali da pokupe djecu iz vrtića.

Među smrtno stradalima nema djece, prenosi kineska novinska agencija Xinhua. Dvije osobe umrle su na mjestu događaja, a šestero je umrlo u bolnici, izvijestila je novinska agencija.

Dječji vrtići u Kini česta su meta napada osumnjičenika za koje su vlasti izjavile da su psihički bolesni ili osjećaju mržnju prema svojim susjedima i društvu.

Svjedok koji je identificiran samo prezimenom Shi izjavio je za Global Times nakon eksplozije da je eksploziju izazvao plinski spremnik na vozilu koji prodaje hranu na ulici. Jačina eksplozije odbacila je ljude nekoliko metar u zrak, navodi Shi.

U 2010. godini gotovo 20 djece ubijeno je u napadima na vrtiće i škole, što je potaklo i rekaciju viših državnih dužnosnika te su pokrenute preventivne mjere koje su trebale poboljšati sigurnost: primjerice postavljanjem čuvara i sigurnosnih vrata.