Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da su val antisemitizma i "islamizacija" i zapadnoj Europi razlozi zašto Izrael želi pojačati trgovinu s Azijom.


Europa je najveći izraelski trgovinski partner, ali zabrinutost židovske države izazivaju sve dublji diplomatski sporovi zbog politike prema Palestincima i protužidovski incidenti poput napada islamista na židovski supermarket u Parizu 9. siječnja.

Vezani članci Yair Lapid - 2 Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac: Tko je čovjek koji je sastavio najnevjerojatniju koaliciju u izraleskoj povijesti? Izraelski predjsednik, Isaac Herzog Nakon sukoba s Palestinom Izrael dobio novog predsjednika: ''Moramo se boriti protiv antisemitizma i mržnje''

Netanyahu, koji je ujedno i ministar financija te zagovornik slobodnog tržišta, posljednje se dvije godine okreće Kini, Indiji i Japanu kao odgovor na razvoj situacije u Europi.

U nedjelju bi trebao ugostiti izaslanstvo japanske vlade i poslovnih ljudi predvođeno premijerom Shinzom Abeom.

"Razlog zašto naglasak stavljam na tržišta na istoku nije odustajanje od drugih tržišta. No, definitivno želimo smanjiti ovisnost o pojedinim tržištima u zapadnoj Europi", rekao je Netanyahu na sjednici vlade ne navodeći na koje je zemlje mislio.

"Zapadnom Europom prolazi val islamizacije, antisemitizma i anticionizma. Želimo osigurati da Izrael u idućim godinama diverzificira tržišta diljem svijeta", istaknuo je.

Prema izraelskom državnom zavodu za statistiku, u prvih jedanaest mjeseci 2014. na Europu otpada 45.8 posto izraelskog uvoza i 35.8 posto izvoza. Azija sudjeluje s 22.5 posto uvoza i 25.4 posto izvoza iz Izraela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook