Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zajednički put k miru'

Netanyahu predstavio vladu i najavio pregovore s Palestincima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nominirani izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je danas svoju buduću vladu parlamentu, koji je treba potvrditi, i najavio spremnost na pregovore s Palestincima u cilju postizanja trajnog mira, ali nije izrijekom spomenuo neovisnu palestinsku državu, objavile su agencije.

Predstavljajući vladu i njezine temeljne političke smjernice zastupnicima u Knessetu, Netanyahu je rekao kako će s Palestincima pregovarati na tri razine - gospodarskoj, diplomatskoj i sigurnosnoj. 'Zajednički je put pravi put k miru', izjavio je.'Vodit ćemo ustrajne mirovne pregovore s Palestinskom samoupravom u cilju postizanja konačnog sporazuma. Ne želimo upravljati drugim narodom, ne želimo upravljati sudbinom Palestinaca', ustvrdio je vođa desničarskog Likuda.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

'Konačnim sporazumom' Palestinci će, prema njegovim riječima, dobiti 'sva prava da upravljaju sami sobom, osim onih koja bi mogla predstavljati opasnost za sigurnost i opstojnost Države Izraela', ali nije govorio o neovisnoj palestinskoj državi. Vraćajući se na vlast deset godina nakon što je zbog nepovjerenja izglasanog u parlamentu bio primoran odstupiti s položaja premijera, Netanyahu je pročitao imena nove vlade u kojoj snažno prevladavaju pripadnici stranaka desne i krajnje desne orijentacije, poput ultranacionalista Avigdora Liebermana koji bi trebao biti ministar vanjskih poslova.

Jasno priznanje načela dviju država

Izrael se ne može olako odnositi prema izjavama uperenim protiv njega. Nema upitnika nad postojanjem Izraela i nikome nećemo dopustiti da ga stavi. Netanyahuova politička stajališta brinu međunarodnu zajednicu, jer se on dosad izravno suprotstavljao ideji neovisne palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, čiju uspostavu podupiru i SAD i EU. 'Palestinska samouprava od nove izraelske vlade Benjamina Netanyahua zahtijeva jasno priznanje načela dviju država kao rješenja' krize, izjavio je glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeina. 'Bilo koje drugo stajalište bit će neprihvatljivo'.

Osim o odnosima s Palestincima, Netanyahu je u Knessetu govorio i o Iranu, na čiji se 'radikalni islam' snažno obrušio. 'Najveća opasnost za čovječanstvo i izraelsku državu izvire iz mogućnosti da se jedan radikalni režim dokopa nuklearnog naoružanja. Želim da arapski svijet izolira radikalni islam, jer taj radikalizam je prijetnja i arapskom svijetu', rekao je Netanyahu.

Izrael i zapadni svijet optužuju Iran da si želi priskrbiti atomsko oružje pod izlikom razvoja civilnog nuklearnog programa, što Teheran uporno niječe.'Sramotno je da, desecima godina nakon Shoaha (holokausta), svijet na pozive iranskog čelnika (predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada) na uništenje Izraela reagira nezainteresirano, bez jasne osude i odlučne akcije, gotovo kao na nešto uobičajeno', ocijenio je budući izraelski premijer.

'Izrael se ne može olako odnositi prema izjavama uperenim protiv njega. Nema upitnika nad postojanjem Izraela i nikome nećemo dopustiti da ga stavi', ustvrdio je.Izraelski parlament odluku o potvrđivanju vlade trebao bi donijeti tijekom večeri.

Palestinci: Netanyahuove izjave nisu ohrabrujuće

Palestinska vlast je izjavila da izjave budućeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o miru nisu ohrabrujuće jer on nije spomenuo palestinsku državu. 'Te izjave nisu ohrabrujuće', rekao je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

'Američka administracija treba vršiti pritisak na Netanyahuovu vladu da se drži temelja mirovnog procesa, posebice mira u zamjenu za zemlju. To znači povrat svih palestinskih teritorija okupiranih 1967., uključujući istočni Jeruzalem', dodao je Rudeina. Tijekom predstavljanja svoje vlade u Knessetu, Netanyahu je rekao da je spreman pregovarati o miru s Palestincima, ali nije spomenuo neovisnu palestinsku državu.

Tri mira

Netanyahu je tvrdio da će vlada pod njegovim vodstvom djelovati na postizanju mira na tri polja: gospodarskom, sigurnosnom i političkom. On je jamčio da će Palestinci raspolagati svim pravima kako bi sami upravljali osim onih koja bi predstavljali opasnost za sigurnost i postojanje Izraela.
Novom izraelskom vladom dominiraju stranke desnice i krajnje desnice, što izaziva zabrinutost za nastavak mirovnog procesa s Palestincima. Netanyahu se protivi neovisnoj palestinskoj državi na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, čije osnivanje podržavaju Sjedinjene Države i Europa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene